Doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi au un loc de muncă. În instituţiile centrale situaţia este dramatică

Doar 4,6 la sută din cele 622.892 de persoane cu dizabilităţi au un loc de muncă, în medie unu la sută sunt angajate în instituţiile publice, situaţia fiind "dramatică" în instituţiile centrale, rezultă dintr-un studiu prezentat, miercuri, de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Iulian Tudor
23 oct. 2013, 11:53
Doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi au un loc de muncă. În instituţiile centrale situaţia este dramatică

Cercetarea făcută de IPP arată că în iunie 2013, la nivel naţional, erau angajate 29.184 de persoane cu dizabilităţi şi erau înregistrate 622.892 de persoane cu dizabilităţi neinstituţionalizate, potrivit Mediafax.

Deşi cifra este în uşoară creştere (28.756 în decembrie 2012, 27.861 în decembrie 2011, 27.420 în 2010 şi 28.826 în 2009), autorii studiului atrag atenţia că procentul persoanelor cu handicap angajate este extrem de mic.

Analiza privind angajarea persoanelor cu dizabilităţi la nivelul primăriilor muinicipii reşedinţă de judeţ arată că doar Primăria Focşani respectă Legea 448 privind protecţia persoanelor cu handicap, care obligă orice instituţie publică sau privată cu mai mult de 50 de angajaţi să încadreze în muncă şi persoane cu handicap (cel puţin patru la sută din numărul de angajaţi).

În Primăria Focşani sunt angajate 4,21 la sută persoane cu dizabilităţi, iar în afară de aceasta, doar primăriile din Zalău şi Târgovişte mai au peste trei la sută dintre angajaţi cu dizabilităţi.

La polul opus, în primăriile din Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ, Călăraşi şi Alexandria nu lucrează nicio persoană cu dizabilităţi. Procente nesemnificative sunt înregistrate şi la primăriile din Bacău, Vaslui, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti, Slatina, Reşiţa şi Brăila (sub 0,5 la sută).

La nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), procente de peste patru la sută privind angajarea persoanelor cu dizabilităţi sunt înregistrate în Mehedinţi (5,78 la sută), Sălaj (5,25 la sută), Sectorul 1 Bucureşti (5 la sută) şi Vrancea (4,32 la sută).

„Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului ar trebui să fie primele care să dea un semnal şi să încurejeze intrarea pe piaţa muncii a acestor oameni”, a declarat directorul de programe de la IPP, Elena Iorga.

Ea a precizat că DGASPC Brăila nu are niciun angajat cu dizabilităţi, iar direcţiile din Mureş, Teleorman, Covasna şi Neamţ înregistrează procente scăzute, de până la 0,5 la sută.

Elena Iorga a mai atras atenţia că „situaţia este dramatică” la nivelul instituţiilor publice centrale, cel mai mare procent, de 0,92 la sută, înregistrându-l Ministerul Justiţiei, în timp ce Preşedinţia şi Ministerul Culturii nu au nici măcar câte un angajat cu dizabilităţi.

Astfel, procentul de angajare a persoanelor cu dizabilităţi este de 0,98 la sută în primării, 0,93 la sută în instituţii publice centrale şi 1,66 la sută în DGASPC-uri.

Analiza are la bază informaţii oficiale furnizate de către instituţiile publice centrale şi locale în temeiul Legii 544/2001, referitoare la obligaţia instituţiilor publice de a angaja persoane cu dizabilităţi, respectiv de a accesibiliza mediului public.

Eşantionul de instituţii a cuprins: 41 primării ale municipiilor reşedinţă de judeţ, cele şase primării de sector din Capitală şi Primăria Municipiului Bucureşti, 41 de direcţii generale ale finanţelor publice, şase administraţii ale finanţelor publice de sector din Bucureşti, 42 de tribunale, 10 universităţi din marile centre universitare, 42 de spitale municipale, 47 de DGASPC-uri din ţară şi din Bucureşti şi 16 ministere ale actualului Cabinet.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'