Companiile deținute de omul de afaceri Dorin Umbrărescu construiesc 10 din 13 tronsoane din Autostrada Moldovei și au supervizare de șantier făcută de companii de specialitate doar pe două loturi, arată datele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), citate de Libertatea.
„Unde există interesul tărăgănării, supervizarea se amână, pentru ca firma să poată lucra mai cum vrea ea, mai pe lângă normele de calitate sau evitând pe cele de siguranță. Nu știm cum se întâmplă, dar la firmele lui Umbrărescu, CNAIR nu ajunge să pună firme specializate care să supervizeze. Și lucrează doar oamenii CNAIR”, a spus, pentru Libertatea, o sursă.
Pe tronsoanele unde nu există încă semnate contracte de supraveghere cu firmele lui Umbrărescu, dirigenția de șantier este într-adevăr asigurată de specialiștii CNAIR, a admis compania de stat la întrebările Libertatea.
În cazul celorlalte trei tronsoane, unde există alți constructori, supravegherea este făcută de firme specializate pe două dintre acestea.
O conductă de gaze din județul Vrancea a explodat în data de 21 septembrie pe un șantier al autostrăzii, deflagrația omorând patru oameni și rănind alți cinci. Transgaz, proprietarul magistralei de gaze, a acuzat UMB Grup, constructorul care lucra la acel tronson, că nu a respectat prevederile avizului și a lucrat în apropierea conductei. Aceasta urma să fie relocată, dar pentru această operațiune era nevoie de un alt aviz și de o firmă specializată.
Citește și: VIDEO Umbrărescu accelerează pe Autostrada A0, se taie o nouă panglică până la Crăciun
Conform CNAIR, Autostrada Moldovei este împărțită în 13 tronsoane, din care pe 12 există constructori care au demarat lucrările. Din cele 12, pe 10 este constructor desemnat UMB Grup. Supraveghere cu firme specializate e pe două dintre „tronsoanele Umbrărescu”. „Sunt contracte semnate pe loturile 3 și 4 din sectorul de autostradă Buzău – Focșani, iar pe lotul 1 a fost comunicat rezultatul licitației și urmează semnarea contractului. De asemenea, ofertele pentru supervizarea lucrărilor pe Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani sunt în fază finală de evaluare și urmează desemnarea câștigătorilor”, arată reprezentanții CNAIR.