Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii, din totalul celor 67 de spitale închise pentru reorganizare la 1 aprilie 2011, în mandatul lui Cseke Attila, 21 au fost transformate şi funcţionează cu statutul de cămin pentru îngrijirea bărânilor.
Alte zece unităţi sanitare au fost redeschise ca spitale, iar şapte au fost reorganizate şi funcţionează cu statut de centre multifuncţionale, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.
Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011, printr-o decizie a guvernului. Multe sunt acum centre de permanenţă, cu medici de familie, unele s-au transformat în cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii ale instanţei. Angajaţii din aceste unităţi sanitare au fost redistribuţi în alte spitale sau au putut opta să rămână în unităţile reprofilate.
Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Buftea, care dispune şi de un ambulatoriu integrat în mai multe specialități, a fost redeschis luni, după un an şi opt luni de inactivitate. Spitalul din Buftea este primul din seria celor care şase care au solicitat redeschiderea ca spital sau centru de sănătate. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, celalalte cinci dintre cele 67 închise la 1 aprilie 2011 sunt cele din Bumbeşti Jiu, Ocna Mureş, Dărăbani, Băneasa şi Târgu Bujor.
În aprilie 2011, la două săptămâni după închiderea spitalelor, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că reprofilarea celor 67 de unităţi sanitare va aduce o economie de 175 milioane de lei la bugetul de stat, scopul opririi finanţării fiind, printre altele, ineficienţa respectivelor unităţi.
Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a spus, în mai 2012, că spitalele „care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine”.
Cepoi a adăugat că, pe de altă parte, închiderea spitalelor a lăsat fără servicii medicale „o populaţie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori”, arondate unităţilor medicale respective.
Fostul ministru a arătat că există, încă din 2003, o strategie de raţionalizare a spitalelor, care propunea reorganizarea şi transformarea lor în centre de sănătate multifuncţionale – „un gen de policlinici ceva mai complexe”, care să asigure urgenţa, permanenţa, accesul la servicii medicale de specialitate şi eventual spitalizarea de zi.
Cazurile care necesită internare ar urma să fie trimise la spitale care pot să îi asigure serviciile medicale necesare, a precizat Cepoi.
Fostul ministru a mai spus că analiza va arăta care dintre spitale vor putea fi redeschise şi care vor deveni centre de sănătate multifuncţionale. Cepoi a mai afirmat că, în cazul spitalelor transformate deja în azile de bătrâni, autoritatea locală ar trebui să „facă eforturi” pentru a putea deschide acolo un centru de sănătate multifuncţional sau să redeschidă spitalul.