În mediul online, la fel ca în viața de zi cu zi, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. Un dispozitiv aparent sigur poate fi dotat cu software care te face vulnerabil atât în fața autorităților, cât și în fața hackerilor (vezi scandalul Superfish în care au fost implicați cei de la Lenovo). De asemenea, un element care la prima vedere ar reprezenta o amenințare pentru tine în mediul online ar putea contribui în mod decisiv la sporirea siguranței pe internet.
Pentru a înțelege cât mai bine aspectele legate de securitatea online, Gizmodo ne prezintă nouă dintre cele mai interesante lucruri pe care oricine ar trebui să le cunoască în prezent.
Când vine vorba de atacuri online, presa se concentrează întotdeauna asupra poveștilor cele mai interesante, care implică programe extrem de complexe. După cum a declarat Alex Stamos, responsabilul cu securitatea din cadrul Facebook, acest lucru îi face pe mulți să creadă că nu se pot proteja, când, de fapt, există două metode simple accesibile tuturor utilizatorilor: folosirea autentificării în doi pași pe serviciile de e-mail și pe rețelele sociale și instalarea unui administrator de parole. Astfel, folosirea unei parole sigure nu vă poate feri de cele mai vine orchestrate atacuri, însă vă va ajuta decisiv în majoritatea situațiilor.
Dacă un dispozitiv este nou, acest lucru nu înseamnă că nu este deja vulnerabil în fața atacurilor. După cum menționam mai devreme, utilizatorii de laptopuri Lenovo au experimentat ”pe propria piele” acest lucru, atunci când s-a aflat de ”Superfish”. Malware-ul integrat de Lenovo în unele modele mai noi injecta rezultate terțe în broswerele de web și afecta modul în care se încarcă unele site-uri legitime. Problema cea mai mare nu erau reclamele stresante, ci faptul că hackerii mai experimentați ar fi putut folosi software-ul ca pe o portiță către computerul utilizatorului.