România a fost lovită de inundații, multe zone din țară fiind afectate, după ce vremea rea a făcut ravagii pe teritoriul țării. În aceste condiții, a reapărut în atenție modalitatea în care românii înțeleg să folosească instrumentul asigurărilor obligatorii pentru locuință.
Cine are, de fapt, asigurare obligatorie a locuinței?
În acest moment, România este una dintre țările europene cu cele mai puține asigurări de locuință încheiate, doar unul din cinci români având o astfel de poliță.
Din păcate, românii se gândesc la astfel de asigurări doar în momentele în care sunt loviți de inundații sau de cutremure. După ce trece primejdia, se revine la starea de letargie în care asigurările par doar un subiect fără importanță.
Citește și Atenție! Clienții Transelectrica primesc facturi false și sunt amenințati că vor fi deconectați
Mai mult decât atât, în România, ca un paradox, în zonele în care au fost cel mai puternic afectate de inundații, procentul celor care au locuința asigurată este chiar mai mic de 20%.
Conform legii, persoanele care nu au asigurare obligatorie la locuinţă nu pot beneficia nici de ajutor de reconstrucţie din partea statului.
Persoanele care nu au asigurare, dar au fost afectate în mod grav de inundații pot beneficia însă de ajutoarele de urgenţă date de Guvern, de maximum 10.000 de lei.
Citește și Ce trebuie să faci atunci când te întâlnești cu ursul. Sfaturi utile pentru drumeție
Pașii pe care îi ai de urmat pentru a primi despăgubiri, dacî ai locuința asigurată.
2.Se constată dauna și se eliberează dovada
3. Se contactează asiguratorul în maxim 60 de zile
4. Compania de asigurare trimite ahgentul la fața locului
5 Se evaluează paguba.