Astfel, dobânda la creditul cu buletinul în lei pe o perioadă de 5 ani este 4,81%, iar în UE, acelaşi credit acordat în euro este de 5,30% potrivit BCE şi BNR.
Era deflaţiei şi a dobânzilor negative a redus drastic diferenţialul de costuri dintre împrumuturile din România cu cele contractate din ţări europene. Astfel, după cum arată ultimele date statistice publicate de Banca Central Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR), cele aferente lunii mai, dobânda unui credit de consum negarantat rambursabil în maxim 5 ani este de 4,81% în România (unde creditele se acordă doar în lei), faţă de 5,30% în Uniunea Europeană, cele 19 ţări care au aderat la euro.
Pe partea de credit ipotecar, media dobânzilor la lei în România este de 3,93%, faţă de 2,25% în Zona Euro. Înainte de criză, diferenţa dintre preţul unui credit de la noi cu unul din UE era de peste 10%. Acum diferenţa este de numai 1,5%. Comparativ cu celelalte ţări din fostul bloc comunist, România stă din nou bine la capitolul costurilor. La nivel de dobândă, ipotecarul în lei este depăşit doar de cel în coroană cehească, retribuit cu o dobândă de 2,36%. Creditele din Polonia (4,41% dobânda) şi Ungaria (5,22%) sunt mult mai scumpe decât cele de la noi.
Ultimele studii efectuate de cei doi reglementatori arată tendinţele pe piaţa acestor credite, atât la nivel de cerere cât şi la nivel de condiţii şi costuri. Astfel, instituțiile de credit din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în principal ca urmare a Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit.
Citeşte mai mult pe economica.net.