Dobânzi plătite de bănci pentru două tipuri de împrumuturi. Cele două programe, „Family Start” și „Student Invest”, oferă sprijin financiar, acoperind total sau parțial dobânda pentru cei cu vârste între 18 și 45 de ani. Totuși, este important de menționat că fondurile disponibile sunt limitate și aceste programe pot fi accesate până la finalul anului.
Citește și: Românii vor obţine tot mai greu credite, s-a ajuns la cel mai lent ritm de creditare din ultimii trei ani
Primul program, „Family Start”, se adresează în principal tinerilor care au o familie sau intenționează să-și întemeieze una. Cei eligibili pot solicita împrumuturi de până la 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, pentru o perioadă de maxim 10 ani, condiția fiind ca venitul net pe membru de familie să fie sub 6.000 de lei sau 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale.
De asemenea, solicitantul trebuie să demonstreze cu documente ce va face cu banii, fiind vorba despre o listă specifică. Sunt incluse cheltuieli pentru organizarea nunții, creșa, grădinița sau școala copilului, achiziționarea unei mașini, renovarea locuinței sau chiar rambursarea anticipată a unui credit ipotecar mai vechi.
Mai exact, cei care au deja un credit pentru locuință, inclusiv Prima Casă sau Noua Casă, și se confruntă cu rate mai mari pe care nu le pot plăti la timp sau constant pot solicita un împrumut de până la 30.000 de euro prin intermediul programului „Family Start” și să utilizeze suma pentru a rambursa anticipat creditul existent, reducând astfel rata și perioada de rambursare. Creditul nou va fi pe 10 ani, cu o dobândă foarte mică, de numai 2,5%, statul acoperind 75% din dobânda totală. Pentru suma maximă de 30.000 de euro, pe 10 ani, rata lunară ar fi de doar 1.400 de lei.
Al doilea program, „Student invest”, este destinat persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani, cu condiția ca acestea să fie înscrise la o instituție de învățământ superior. Aceștia pot solicita un împrumut de până la 75.000 de lei pe o perioadă de 10 ani. În acest caz, statul acoperă în întregime dobânda, astfel încât, pentru beneficiari, dobânda este de 0%. Printre cheltuielile eligibile se numără taxele de școlarizare, chirie, tratamente medicale și chiar avansul pentru o locuință nouă.
Ambele programe sunt disponibile până la finalul anului, însă există un plafon de 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre ele.
Citește și: Veste bună pentru tinerii agricultori! Credite cu dobânzi reduse pentru cei care vor să cumpere teren