‘Niciun stat nu se joacă cu astfel de chestiuni. Un stat normal face mobilizarea numai în anumite condiţii. Chemarea unor anumitor categorii de rezervişti la instruire este normală şi ar trebui să se fi întâmplat permanent ca să menţii un nivel de pregătire acceptabil al armatei. Termenul de ‘mobilizare’ este unul care ilustrează un anumit proces care se desfăşoară într-o situaţie geostrategică destul de complicată. Pregătirea rezervei ar trebui să fie o activitate curentă, iar ea se desfăşoară cu o anumită intensitate în funcţie de bugetul alocat’, a precizat senatorul.
Corneliu Dobriţoiu a punctat faptul că România are o armată profesionistă şi că, în opinia sa, rezerviştii ar trebui plătiţi conform nivelului de salarizare pentru un soldat profesionist.
‘Pregătirea rezervei s-a desfăşurat sporadic tocmai din cauza insuficientei bugetări’, a mai spus Dobriţoiu.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va analiza în perioada următoare capacitatea de a chema rezerviştii sub arme, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, subliniind însă că România nu are în prezent o ameninţare directă iminentă.
‘S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania. Este un subiect pe care CSAT-ul îl va analiza în perioada următoare’, a afirmat şeful statului la Adevărul Live.
El a menţionat că acest subiect a fost discutat şi la ultima şedinţă a CSAT.
‘Balticii, Polonia, noi, cum au început mişcările legate de Ucraina şi o creştere a tensiunii regionale, toţi am strigat, ‘Să vină americanii’. Păi, frate, ce obligaţii are contribuabilul american să plătească singur pentru securitatea noastră? (…) În mod categoric, guvernele vor trebui să înţeleagă că (…) este un imperativ creşterea capacităţii de luptă a Armatei Române’, a adăugat şeful statului.