Ce BOLI pot fi tratate cu ajutorul CELULELOR STEM recoltate la naştere

Doctorul Bogdan Ivănescu a prezentat, în emisiunea "Doctor Mit", de la România TV, ce înseamnă tratamentul cu celule stem recoltate la naştere, cum se recoltează şi ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestora.
Alina Costache
15 apr. 2013, 07:45
Ce BOLI pot fi tratate cu ajutorul CELULELOR STEM recoltate la naştere

Doctorul Bogdan Ivănescu spune ce este fals şi ce este adevărat în ceea ce priveşte tratamentul cu celule stem.

Celulele stem se pot transforma în orice tip de celulă a corpului uman!
1. Adevărat                                      2.Fals

Este aproape incredibil, dar celulele stem sunt cărămizile din care se construieşte corpul uman adică toate cele 200 de tipuri de celule ale organismului provin din celule stem.

Dacă aceste celule par a fi utile încă din burta mamei, haideţi să vedem cât de corectă este următoarea afirmaţie:

Cele mai folositoare celule stem sunt cele recoltate din măduvă!
1. Adevărat                                        2. Fals

Sunt convins că vă este clar că această afirmaţie este falsă. Pentru a avea succes în terapie este foarte important că celulele stem să fie “proaspete” adică cât mai tinere. Este de asemenea la fel de important ca acestea să fi fost cât mai puţin expuse  agenţilor nocivi din mediu, radiaţiilor sau bolilor de care ne lovim pe parcursul vieţii.

Este adevărat sau fals că celulele stem tinere pot fi recoltate oricând pe parcursul vieţii?
1. Adevărat                                       2.Fals

Este fals. Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem tinere este la naştere. Acestea se recoltează atât din vasele de sânge ale cordonului ombilical a nou născutului cât şi din cordonul ombilical în sine.

Medicii spun că procedura de recoltare a celulelor stem la naştere este fără risc pentru mama şi copil. Este oare adevărat sau fals?
1. Adevărat                                         2.Fals

Este adevărat. Procedura de recoltare a sângelui din cordonul ombilical şi a cordonului în sine durează circa 3 minute, cu mult mai puţin decât îmi va lua mie să vă prezint trusă medicală cu care se face această manevră medicală.  

Băncile de celule stem pun la dispoziţia gravidei un kit ce conţine pungă de recoltare a sângelui, materiale medicale precum mănuşi sterile, cleme şi soluţii de dezinfectare a cordonului ombilical.  Se scoate punga de recoltare din cele două plicuri sterile. Cordonul ombilical este dezinfectat cu aceste tampoane şi apoi cea mai la îndemână vena este înţepată cu unul din aceste ace. Aşteptăm ca sângele să se scurgă gravitaţional în pungă după care clampam tuburile cu aceste cleme şi tăiem acele.

Punga de recoltare, de acum plină cu sânge va fi pusă între cele două pungi de termogel, care îi vor menţine temperatura constantă pe durata zborului de câteva ore până la banca de celule stem. Din sânge, în laboratorul băncii, se extrag celulele stem care apoi se vor păstra în nişte recipiente speciale în azot lichid la minus 196 de grade Celsius.

Acum că am recoltat celulele stem, cât le putem păstra? Este adevărat că durata de viaţă a celulelor stem este de 18 ani?
1. Adevărat                                     2. Fals

Nu este adevărat. 18 ani este durata pe care băncile de celule stem semnează contractul cu părinţii copilului în calitate de tutori. Copilul, când va avea 18 ani, va putea resemna contractul de stocare a celulelor stem pe termen indefinit. Durata de viaţă a celulelor stem criogenate este de minim 25 de ani, aceasta fiind vechimea primelor probe de celule stem stocate şi, mai mult decât atât, se presupune că au speranţa de viaţă a unui om obişnuit.

Pentru că avem celule stem stocate nu ne mai este frică de nici o boală deoarece celulele stem vindecă orice!
1.Adevărat                                     2. Fals

Este complet FALS! Celulele stem nu sunt un panaceu aşa cum nici Vitamina C nu este. În schimb, terapia cu celule stem este utilizată de câţiva ani buni ca standard, atunci când le avem, în tratarea a peste 80 de boli cu potenţial letal precum leucemii acute, leucemii cronice, limfoame Hodgkin-iene şi non-Hodgkin-iene, mieloame sau boli congenitale ale sistemului imun.

Aceasta înseamnă că celulele stem în sine vindecă boli ca cele amintite anterior?
1. Da                                             2.Nu

Răspunsul corect este NU. Celulele stem sunt ultima etapă în tratarea unui cancer a sângelui, dacă este să luăm un exemplu. Pacientul trece prin chimio şi sau radio terapie ca şi când nu ar avea celule stem stocate. La finalul tratamentului, când acesta distrus aproape toate celulele canceroase,  dar şi hematiile respectiv globulele roşii  cât şi alte celule bune şi importante supravieţuirii se intervine cu transplantul de celule stem.

Celulele stem sunt introduse în sânge şi fac ceva minunat!

Ele se duc în măduva osoasă, din mijlocul oaselor lungi precum femurul sau humerusul, şi se fixează acolo ca să dea naştere unor noi celule. Sănătoase, precum hematiile, leucocitele, trombocitele pe care le găsim în singele nostru precum hematiile şi nu numai.

Aceasta ne-ar duce la concluzia că celulele stem sunt foarte importante pentru viitorul medicinei!

Total adevărat! Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în cea mai avansată ţară din acest punct de vedere, Statele Unite,  vedem că, încă de acum doi ani, numărul de transplanturi la copii cu celule stem recoltate la naştere a depăşit deja numărul tradionalelor transplanturi de măduvă de la donatori înrudiţi.

Nu mai rămâne decât să spunem că mitul conform căruia celulele stem sunt o soluţie simplă ce salvează vieţi este ADEVĂRAT.

Crezi că ştii un adevăr medical de nezdruncinat? Scrie ne despre el la [email protected] iar cel mai controversat mit al lunii va fi premiat cu un telefon Samsung Galaxy Mini 2!                                      

Întreabă şi cercetează! Şi nu pierde Dr. Mit! 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!