Denumirea populară a bolilor copilăriei defineşte un grup principal de 4 boli: rujeola, rubeola, varicela şi scarlatina.
Rujeola se mai numeşte şi pojar şi este provocată de către un virus.
Rubeola care mai este denumită popular şi pojărel este şi ea de natură virală ca si varicela pe care o mai numim vărsat de vânt. Singura boala bacteriana dintre aceste boli ale copilariei este scarlatina.
Cât de periculoasa este boala în sine faţă de cat de periculoasă este vaccinarea împotriva acesteia
Ca sa avem ce compara, să vedem care este cel mai important risc intalnit pe care il avem legat de vaccinare:
1. febra
2. Durere la locul injectarii
3. reactie alergica serioasa
4. Deces
Răspunsul corect este reactie alergica serioasa. Primele două sunt destul de comun întâlnite la vaccinare, iar ultima varianta, si anume decesul, nu a fost niciodata consemnat în relatie cu vaccinarea împotriva bolilor copilăriei.
Acum ca stim ca cel mai important risc pe care il avem este cel de reactie alergica serioasa, pentru care recomandam ca vaccinarea sa se faca in cabinete medicale, haideti sa vedem si cat de frecvent este intalnit:
1. 1 caz la 10 vaccinari
2. 4 cazuri la 10,000 de vaccinari
3. 1 caz la 100,000 de vaccinari
4. 1-4 cazuri la 1,000,000 de vaccinari
Reactia alergica serioasa apare in 1-4 cazuri la un milion de copii vaccinati adica extrem de rar. In plus daca vaccinarea se face de catre cadre medicale in unitati medicale dotate corespunzator aceasta reactie adversa este combătuta imediat.
Care sunt cele mai frecvente riscuri la care este supus un copil ce face bolile copilariei.
In cazul rujeolei avem riscul de: encefalita, coma, deces sau toate trei. Raspuns corect 4. Lantul evenimentelor este simplu: encefalita duce la coma si ulterior la deces. Dar daca vorbim de situatii atat de grave sa vedem totusi cat de frecventa este aceasta situatie si anume in cate cazuri intalnim encefalita:
1. 1 la 1,000 de cazuri
2. 1 caz la 10,000 de vaccinari
3. 1 caz la 100,000 de vaccinari
4. 1-4 cazuri la 1,000,000 de vaccinari
Raspuns corect, din nefericire, 1 la 1,000 cazuri, iar aceasta inseamna ca posibilitatea de a face encefalita este de o mie de ori mai mare decat cea de a face o reactie alergica serioasa.
În cazul rubeolei, cea mai serioasa complicatie pe care o poate suferi un bolnav:
1. febra
2. Malformatii ale noului-nascut
3. avort in cazul femeilor neimunizate
4. varsaturi
In situatia in care o femeie nu a facut rubeola in copilarie sau nu a fost vaccinata impotriva acesteia si dezvolta rubeola in timpul sarcinii cel mai grav lucru care se poate intampla este sa nasca un copil foarte grav malformat.
Iar acest risc este de?
1. 75% 2. 80%
3. 85% 4. 90%
Valoarea in sine a procentelor este infricosatoare, astfel incat faptul ca in pana la 85% dintre cazuri se naste un copil malformat ajunge sa fie, din pacate, mai putin relevant.
Varicela este periculoasa pentru ca poate da:
1. herpes-zoster
2. Encefalita
3. pneumonie
4. Febra
Desi varicela duce la toate cele amintite totusi cea mai periculoasa urmare a infectarii naturale cu virusul varicela-zoster este herpes-zosterul, o boala extraordinar de dureroasa cu manifestari spectaculoase la nivelul pielii spatelui si abdomenului.
Totusi sa vedem daca herpes-zosterul este suficient de comun cat sa ne sperie sau nu si anume cu ce frecventa se intalneste la oamenii care au facut varicela:
1. 1 din 10 cazuri 2. 1 caz la 1,000 de pacienti
3. 1 caz la 100,000 de pacienti sau 4. 1 caz la 1,000,000 de pacienti
Raspunsul este suficient de socant: 1 din 10 oameni va suferi de herpes-zoster daca a facut boala in forma sa salbatica.
Cele mai periculoase complicatii ale scarlatinei:
1. glomerulonefrita
2. Febra
3. encefalita
4. Pneumonia
Glomerulonefrita apare:
1. 1 din 10 cazuri 2. 1 din 1000 de cazuri
3. 1 din 10,000 de cazuri sau 4. 1 din 100,000 de cazuri
Frecventa rara cu care apare glomerulonefrita in scarlatina din fericire compenseaza faptul ca din cele patru boli ale copilariei, despre care vorbim, scarlatina este singura care nu poate fi prevenita prin vaccinare deoarece nu a putut fi dezvoltat un vaccin eficient.
Daca o persoana este vaccinata impotriva bolilor copilariei risca sa faca o reactie alergica severa intr-un caz 1 la un milion de vaccinari. Pe de alta parte, daca aceeasi persoana face cele 4 boli ale copilariei in forma lor obisnuita atunci este expus la glomerulonefrita in 1 din 100,000 de cazuri, la encefalita in 1 din 1,000 de cazuri si la herpes-zoster intr-un caz la fiecare 10 imbolnaviri. În plus, daca aceasta persoana este o femeie insarcinata atunci va da nastere unui copil grav malformat in 85% dintre cazuri.
CONCLUZIA: Mitul conform caruia mai bine lasam copiii sa treaca neimunizati prin bolile copilariei este absolut fals.
Crezi ca stii un adevar medical de nezdruncinat? Scrie-ne despre el la [email protected] iar cel mai controversat mit propus va fi recompensat cu un smartphone Samsung Galaxy Mini 2!