Cei mai afectaţi de această decizie sunt bătrânii. „Avem pensii mici. Trebuie să achităm la medic, să cumpărăm medicamente, să mai mâncăm. Sumele sunt destul de mari pentru un pensionar care are 7- 8 milioane de lei”, au spus pensionarii.
Jumătate dintre cei 270 de medici de familie din Arad au anunţat că, de luni, vor cere bani pentru consultaţii. „Avem foarte multe cheltuieli pentru cabinet. Ne-au obligat, pentru reţetele electronice, să cumpărăm, din banii noştri, din venitul nostru, o imprimantă lanser care e obligatorie pentru a scoate reţetele electronice, plus consumabilele care vor costa destul de mult”, a declarat medicul de familie Daniela Nogy.
Exista însă şi medici care spun că nu vor să-i împovăreze pe pacienţi. „Mi se par imoral vizavi de pacientul care îşi plăteşte asigurarea. Mi se par tarife mult prea mari pentru pacienţii plătitori de taxe”, a precizat medicul de familie Aurelia Dihelu.
Reprezentanţii CAS anunţă că taxa este ilegală. „Tot ceea ce fac medicii de familie este în afara cadrului legal. Ei pot încasa taxe de la pacienţi doar în condiţiile în care ei nu acceptă programarea la consultaţii”, a explicat preşedintele CJAS Arad, Gheorghe Domşa.
Cu toate că taxa este ilegală, reprezentanţii CAS spun că nu îi pot amenda pe medici.