“Copiii vor ca lucrurile să fie ca înainte, mai mult decât noi, adulții. Iar dacă deschizi geamul în clasă pentru a aerisi, câteva minute pe oră, nu îl trage curentul pe copil, doar va fi aer mai curat și mai sănătos în clasă”, spune dr. Mihai Craiu, în emisiunea ”Doctor de bine”, de la ProTv.
Mihai Craiu a declarat că, spre deosebire de adulţi, cei mici nu cred în teroriile conspiraţiei legate de infectarea cu coronavirus şi că ei vor înţelege mai uşor că trebuie respectate anumite reguli.
”Cei mai mulți se sperie de ceea ce o să se întâmple cu cei la clasa pregătitoare clasa întâia, a doua, unde părinții prezumează că nu o să poarte măștile, că o să fie un haos total .. Lucrurile nu sunt chiar așa. Copiii nu cred în teoria conspirației, copiii nu citesc prostii pe Facebook sau în alte zone din astea media. Copiii nu au prejudecăți, copiii vor să fie împreună. De aceea, ei vor înțelege că pentru a fi împreună trebuiesc două lucruri: unu, să nu fim bolnavi, și al doilea să respectăm niște reguli”, a mai adăugat Craiu.
Specialistul spune că dascălii au un rol foarte important pentru a-i ajuta pe elevi să conştientizeze gravitatea situaţiei.
”Din amintirile copilăriei mele, dintr-o epocă de mult apusă, dimineața începea foarte frumos, cântând tricolorul în picioare, toată clasa de pionieri acolo .. Nu pledez pentru absurdități, dar niște copii foarte mici pot să înceapă dimineața exersând cu dascălul lor cum trebuie să se spele pe mâini: cele 20 de secunde de manevre ordonate.
După aceea, să-i învețe dascălul că masca trebuie purtată peste nas și gură, în toată perioada în care suntem înăuntru, cele câteva zeci de minute ale unei ore. După aceea, afară, dacă stăm la distanță, cum stăm noi acum, evident că putem să renunțăm la mască. Copiii își doresc atât de mult să se întoarcă la ceea ce era normal pentru ei încât vor complia la niște reguli simple. Noi, părinții, ne gândim că o să fie foarte greu, dar cred că o vor face”, a declarat Craiu.
Tot mai mulţi părinţi sunt îngrijoraţi de faptul că elevii se vor juca în pauze la şcoală sau la grădiniţă şi nu vor mai fi atenţi la purtarea măştii şi la distanţarea socială.
”(…) S-a ajuns la concluzia că fie se reduce numărul fizic de elevi, să se înjumătățească, de exemplu, lucru care s-a întâmplat la danezi, până în vacanța de vară, fie când sunt afară să se joace în niște grupuri restrânse – așa numitul fenomen de bubble education și bubble gaming – să fie copilul cu prietenii lui, ăia 3, 4, 5, 6. Ei, care sunt prieteni. Să nu se joace și cu cei de la clasa 2A sau 3B, pentru că în felul ăsta va fi foarte greu epidemiologic să căutăm contacți.
Dacă se joacă ei între ei, prieteni, care merg și la after school împreună, care eventual îi aduce un bunic pe 2 sau 3, în felul acesta fenomenul de cohortare, care știm că funcționează de la cei mai mari, vom putea să reducem, cât se poate, riscul epidemiologic.”, a explicat Mihai Craiu.