Doctorul Virgil Musta, mesaj alarmant de Paşte: „Oricine poate fi considerat acum contaminat cu coronavirus”

Medicul Virgil Musta din Timișoara a făcut public un mesaj înainte de Paște legat de COVID-19.
Filip Stan
17 apr. 2020, 07:18
Doctorul Virgil Musta, mesaj alarmant de Paşte:

Virgil Musta, aveertisment pentru toţi românii înainte de Paşte: „Doresc să le transmit tuturor sărbători fericite cu multă lumină în suflet și să aibă înțelepciunea de a fi prudenți în ceea ce înseamnă menținerea distanței sociale pentru că mai ales persoanele care sunt la risc, persoanele cu boli cronice, persoanele în vârstă, în momentul în care nu păstrează această distanţă socială şi în izolare, există riscul de a face forme severe de boală. De altfel, ne confruntăm în ultima perioadă cu astfel de forme, tot mai severe, cu mortalitate crescută şi eu cred că e cel mai important, chiar dacă acest Paşte va fi puţin altfel decât alţi ani, să putem după el să avem bucurie în suflet şi nu tristețe”, a declarat Virgil Musta, citează pressalert.ro.

 

„În primul rând, este tentaţia de a te duce şi de a te aproviziona cu foarte multe lucruri. Această aprovizionare se face de obicei în locuri aglomerate, pentru că acum toată lumea se grăbeşte să se aprovizioneze de Paşte. Automat creşte riscul de contaminare, ca spaţiile magazinelor să fie mai contaminate, pentru că tot mai multă lume este fie purtătoare, fie bolnavă în forme uşoare şi nu sunt depistaţi şi izolaţi în spitale.

Apoi e tentaţia ca în momentul când sărbătoreşti Paştele, să te întâlneşti cu unul, cu altul, şi să nu păstrezi distanţa aceea de un metru, considerând că ţie nu ţi se poate întâmpla nimic sau persoana cu care te întâlneşti nu e contaminată. Din cauza etapei comunitare a acestei epidemii, orice persoană poate fi considerată la ora actuală contaminată, pentru că nu se ştie cu cine a luat contact, nu se știe dacă are formă uşoară sau asimptomatică de boală şi de fapt să fie contagioasă”, a completat el. 

Virgil Musta a lansat recent și un apel către colegii săi să se gândească încă o dată și să înțeleagă că situația „nu este deloc de neconceput”. „Trebuie avut grijă doar la menajarea colegilor care intră în categoriile de risc și la care evoluția bolii poate fi mai severă”, spune acesta.

„Cred că, din păcate, foarte multă lume în acest moment a intrat în panică. Este o panică nejustificată. Au luat măsuri greșite. Se știe că există acest risc de a greși mai mult decât a face bine. Consider că nu este explicabilă și justificabilă atitudinea de a demisiona sau de a-și lua concediu. De fapt, nici nu știu cum poți să îți iei concediu, atâta timp cât pe o anumită perioadă se interzic concediile în rândul personalului medical.

Anunţ îngrijorător de la virusologi: „Noul coronavirus a suferit mutaţii multiple, ne trebuie OBLIGATORIU un vaccin” 

Cred că o comunicare mai bună și o încredere mai bună în cei care organizează sistemele, dar și o organizare a sistemelor la locurile de muncă, ar putea rezolva problema. Eu nu cred că riscul de a te contamina este mai mare în spital, dacă respecți regulile, decât de a te contamina pe stradă, unde potențial orice persoană cu care te întâlnești poate fi pozitivă. Pe stradă nu ești pregătit pentru că nu ai echipamentele necesare pe care le ai la spital. De aceea, recomand colegilor mei să se mai gândească încă o dată și să înțeleagă că situația nu este deloc de neconceput și trebuie avut grijă doar la menajarea colegilor care intră în categoriile de risc și la care evoluția bolii poate fi mai severă. În rest, mai devreme sau mai târziu toată lumea va face boala”, a declarat medicul pentru PSnews.ro.

Avertismentul medicului Musta: „Coronavirusul se poate răspândi şi prin praful ridicat de vânt”. Ce trebuie să faci când intri în casă

Virgil Musta a declarat că o explicație a faptului că mai multe cadre medicale s-au infectat este că aceștia nu au respectat procedurile, iar în unele părți acestea au lipsit. „Dacă ar fi fost împărțiți pe echipe, dacă ar fi avut circuite clare și ar fi beneficiat de echipamente de protecție, sunt convins că nu se întâmplau aceste lucruri”, spune medicul.

Potrivit medicului, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara există protocoale clare. „Lucrăm în echipe, astfel încât într-o secție nu va fi decât un medic un unul sau doi rezidenți și 3 asistente. Vin pe rând la serviciu. În cazul în acre unul se contaminează în echipă, nu ies toți din joc. Este eventual echipa respectivă, care este înlocuită cu altcineva”, a explicat acesta.

CORONAVIRUS. Sfaturile preţioase ale medicului Virgil Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi

„Nu s-au respectat procedurile, nu au fost proceduri. Avem o obișnuință de a sta toți împreună, de a povesti, și acest lucru a contribuit la faptul că s-a contaminat atât de multă lume. Dacă ar fi fost împărțiți pe echipe, dacă ar fi avut circuite clare și ar fi beneficiat de echipamente de protecție, sunt convins că nu se întâmplau aceste lucruri.

Noi aici avem protocoale foarte clare. Lucrăm în echipe, astfel încât într-o secție nu va fi decât un medic un unul sau doi rezidenți și 3 asistente. Vin pe rând la serviciu. În cazul în acre unul se contaminează în echipă, nu ies toți din joc. Este eventual echipa respectivă, care este înlocuită cu altcineva. Avem protocoale foarte clare. Am împărțit spitalul în zone roșii, cu risc mare de contaminare, zone galbene, cu risc mediu și zone albe cu risc mic. În aceste zone există circuite speciale și echipamente pe care personalul trebuie să le poarte. Trebuie să respectăm aceste reguli și riscul de contaminare este mic. Noi în spital, până în momentul de față, nu am avut niciun cadru medical infectat”, a conchis acesta.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!