DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, ce se întâmplă din 2024 cu românii care nu au card bancar

Din luna iunie, toți comercianții vor trebui să accepte plățile cu cardul. Plata salariilor în numerar NU se interzice, conform ultimelor decizii politice.
Filip Stan
05 ian. 2024, 11:20
DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, ce se întâmplă din 2024 cu românii care nu au card bancar
Plăţile cash, limitate de la 1 noiembrie. Ce se întâmplă cu românii care nu deţin carduri bancare

Plata salariilor în numerar – cash- nu se interzice, legea inițiată în acest sens fiind oficializată într-o formă care prevede doar posibilitatea plății salariilor prin cont bancar. În același timp, documentul prevede în continuare obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Legea 406/2023 prevedea inițial o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar care a fost scoasă până la urmă. Actul a apărut marți în Monitorul Oficial și intră în vigoare după 180 de zile, adică în data de 16 iunie 2024.

Nu se preciza exact cum anume se puteau plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă trebuia să fie fără numerar. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea inițial documentul.

S-a modificat legea banilor cash. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român
Însă parlamentarii au reformulat prevederea, astfel încât aceasta stabilește în forma oficială doar posibilitatea de a plăti salariul în cont bancar: „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”

Practic, în urma reformulării, dispoziția devine aproape inutilă, pentru că salariații deja pot primi salariul și prin virament în contul bancar. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost scoasă, în procesul de legiferare, în urma unei opoziții în spațiul public vizavi de efectele unei asemenea măsuri.

Documentul mai prevede, însă, o altă măsură importantă ce ține de folosirea conturilor bancare, aplicabilă tot din 16 iunie 2024 – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Vacanța în Los Angeles i-a deschis ochii lui Dan Negru! Prezentatorul TV a aruncat bomba: „M-au dresat spunându-mi că-n lumea civilizată dispare cash-ul”
Deși prevederea nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc. „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scria în expunerea de motive a legii.

Atenție! Legea 406/2023 se aplică după 180 de zile de la oficializare, adică din 16 iunie 2024.

DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, cu cât numerar poţi să cumperi porcul de Crăciun, câţi bani scoţi la Metro din portofel

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la Guvern, că va fi revizuită Ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile cu bani cash şi a adăugat că economia nu este încă pregătită pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, în special în mediul rural unde sunt puţine bancomate. Şeful Executivului a precizat că vrea, însă, să elimine toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România.

„Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri şi după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăţi cu cash, cum se vehiculează în spaţiul public – ca termen, deja existente, dar se păstrează şi două modificări şi anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului. Între timp, ordonanţa a apărut în Monitoul Oficial şi se aplică de sâmbătă.

Limitele pentru plăţile cash vor fi menţinute. Excepţiile adoptate de Guvern

O serie de modificări fiscale intră în vigoare din 11 noiembrie, iar printre acestea se află și suma maximă de bani pe care ai voie să o păstrezi în casieria firmei. Legea noilor taxe pentru români a fost modificată de guvernul Ciolacu iar ordonanța a apărut vineri noapte în Monitorul Oficial.

Schimbările din noua OUG aduce noi reguli în  Legea 296/2023 în privința plafoanelor de numerar, iar unele prevederi se aplică de sâmbătă – 11 noiembrie.

Noua OUG apărută vineri noaptea în Monitorul Oficial nu modifică integral articolul din Legea 296/2023 despre numerar/cash, dar rezolva oarecum câteva probleme care au generat tensiuni în Coaliția de guvernare.

Ce modificări fiscale au intrat în vigoare deja

  • 1. Soldul pe casierie este limitat la 50.000 de lei
  • 2. Avansul spre decontare se limitează la 1.000 de lei/zi
  • 3. Se interzice creditarea firmei în numerar de către administrator sau asociați

Potrivit Hotnews.ro în noua Ordonanță de Urgență (OUG 98/2023), sunt și unele lucruri interpretabile la care Ministerul Finanțelor și ANAF vor trebui să vină cu explicații clare pentru ca aplicarea prevederilor actului normativ să nu fie confuză.

Majoritatea prevederilor din lege rămân. LISTA

Încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.

Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

DOCUMENT. S-a schimbat iar legea, cu cât cash poţi să cumperi porcul de Crăciun

Persoanele pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel:

  • 5.000 lei/10.000 lei în numerar
  • suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Plafon de 10.000 de lei pentru operațiuni de încasări şi plăţi în numerar

  • contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri
  • a unor prestări de servicii,
  • dividende,
  • cesiuni de creanţe
  • alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări

Restituirea bunurilor returnate sau la stornarea facturilor

Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar.

Sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

  • Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.

Operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Lacurile celebre din România unde scăldatul este interzis. Mulți turiști nu știu asta
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Strănuți sau tușești? NU vei mai avea voie în tren! Vei fi dat jos pe loc din vagon
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Iohannis i-a scos din minți, din nou, pe români. Postarea care a aprins netul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul accidentului din Pantelimon: Piciorul fetiței de 7 ani nu a putut fi salvat din cauza complicațiilor
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Provocările Forțelor Aeriene Ucrainene în Operarea Avioanelor F-16: Lipsă de Piloți Pregătiți și Infrastructură Vulnerabilă
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!