Indemnizație de hrană pentru transportatorii români. Mai mulți parlamentari vor o lege care are ca scop instituirea unui set de măsuri compensatorii pentru a diminua impactul negativ al neapartenenței României la Spațiul Schengen asupra sectorului de transporturi.
Pierderile semnificative suferite de acest sector din cauza tergiversării aderării la Schengen au afectat grav competitivitatea companiilor românești și au condus la o serie de probleme, inclusiv un deficit de forță de muncă.
România nu face parte din Spațiul Schengen, ceea ce generează pierderi semnificative pentru sectorul de transporturi. Transportatorii români sunt discriminați prin neacordarea indemnizației de hrană și prin diurnele și indemnizațiile inferioare mediei europene.
Conform unui proiect, statul ar fi gata să acorde o compensație pentru toți transportatorii, care așteaptă zile întregi în vămi. Este vorba de o indemnizație de hrană, în valoare de 40 de euro pe zi. Majoritatea statelor din Uniunea Europeană oferă deja acest beneficiu.
Proiectul a fost inițiat de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare. ”Această industrie practic menține 22% din exportul de servicii al României. În al doilea rând, este o chestiune de dreptate. Această indemnizație de transport este obligatorie în Uniunea Europeană.”, a declarat Alexandru Nazare, senator PNL, la Euronews.
Aviz_3_2024Partidele din opoziție sunt de părere că proiectul este unul bun, dar care arată, în paralel, eșecul privind negocierile pentru aderarea completă la Spațiul Schengen. Din luna martie, România aderă parțial la spațiul de liberă circulație, cu frontierele aeriene și maritime.
”Noi, de principiu, vom susține asemenea inițiative, vom vedea punctul de vedere al inițiatorilor și al Ministerului de Finanțe.”, a spus Narcis Mircescu, senator USR
Transportatorii spun că pierd în continuare zile întregi la vamă, iar suma de 40 de euro i-ar ajuta mult. Patronii firmelor se plâng de faptul că mulți șoferi preferă un job în străinătate, unde există mai multe beneficii în acest domeniu.
”Pe vama de vest, se stau zece ore, așa, mediu. Pe Vama Giurgiu, două zile-trei zile. Pe vama de est, săptămână. Șoferul consumă timpul de conducere, pentru că ăla nu-i timp de rapaus, și când trece vama trebuie să stea nouă ore pe dreapta. Noi avem un deficit de conducători auto, de zeci de mii de șoferi. De ce? Pentru că se duc la firme din străinătate.”, a anunțat Beniamin Lucescu, director firmă de transport.
Cât câștigă un șofer de taxi, Uber sau Bolt în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să te angajezi la o companie de ride sharing în România sau peste hotare
În Germania se acordă deja o indemnizație de hrană de aproape 290 de euro pe zi pentru șoferii care parcurg mai mult de 4h consecutive într-un interval de 24.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat în plenul Senatului, iar mai apoi să primescă și un vot în Camera Deputaților. Doar după aceea poate fi trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Ce măsuri sunt propuse prin proiect pentru transportatorii români:
– instituirea indemnizației de hrană pentru lucrătorii mobili din transporturi, cu o valoare maximă de 40 euro/zi, deductibilă fiscal,
– majorarea plafonului neimpozabil pentru indemnizația de detașare de la 3 la 4 salarii de bază
– actualizarea nivelului minim al indemnizației zilnice (diurnă) pentru șoferi, care nu a mai fost modificat din 2002.
Nivelul diurnei pentru șoferi nu a mai fost actualizat din 2002
Așadar, adoptarea propunerii legislative va contribui la menținerea competitivității sectorului de transporturi din România și va diminua impactul negativ al neapartenenței la Spațiul Schengen. Implementarea acestor măsuri va stimula atragerea forței de muncă, va reduce discriminarea și va contribui la creșterea veniturilor bugetare.
Klaus Iohannis, lobby pentru transportatori
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, la Strasbourg, că apartenenţa României la spaţiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea şi securitatea Uniunii Europene.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul conferinţei comune cu preşedintele Parlamentul European, Roberta Metsola, că ii mulţumeşte pentru sprijinul constant şi ferm pentru obiectivul românilor de a intra în spaţiul Schengen.
”Apartenenţa României la spaţiul Schengen, inclusiv evident cu frontierele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea şi securitatea Uniunii şi va înlesni coeziunea şi cooperarea dintre noi”, a precizat şeful statului.