Ministerul Muncii a promovat un ordin, pus în transparenţă decizională, prin care sunt plătite de la buget cinci posturi, la nivel central, pentru persoanele cu nevoi speciale.
Conform proiectului de Ordin privind modificarea și completarea Metodologiei de acordare a sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, organizațiilor neguvernamentale prevăzute la art. 98 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobată prin Ordinului ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 399/2013 Potrivit prevederilor art. 98 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Invalizilor de Război Nevăzători din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Liga Națională a Organizațiilor cu Personal Handicapat din Cooperația Meșteșugărească şi Consiliul National al Dizabilității din România pot primi sume de la bugetul de stat, prin bugetul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, potrivit bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate anual, se prevede în referatul ordinului postat de Ministerul Muncii.
Referat_de_aprobare_10012025Prin adresa Asociației Nevăzătorilor din România, înregistrată la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități sub nr. 38619/11.11.2024, au fost comunicate propuneri de îmbunătățire a Ordinului nr. 399/2013, cu modificările și completările ulterioare. Prin prezentul proiect de ordin se propun modificări asupra Ordinului nr. 399/2013, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la modificarea prevederilor art. 3 alin. (3) și alin. (4) în sensul că sumele acordate din cheltuielile de personal pentru plata salariilor de la nivel central și de la nivel de filiala se stabilesc cu încadrarea în limitele bugetului aprobat anual.
Având în vedere aspectele prezentate, propunem spre aprobare proiectul de ordin privind modificarea și completarea Metodologiei de acordare a sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, organizațiilor neguvernamentale prevăzute la art. 98 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobată prin Ordinului ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 399/2013, mai precizează Ministerul Muncii.
Ordin_399__2013__10012025
Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat
Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Prin aceste măsuri se asigură o protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane, astfel încât veniturile să fie majorate anual.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:
– 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
– 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.
Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.