Ministerul Muncii a anunţat numărul de muncitori străini care se pot angaja legal în România în 2025, imaginile cu cetăţenii din Nepal din prima zi a anului demonstrând că realitatea este cu totul alta, iar în România se află mult mai mulţi străini.
Criza forței de muncă la nivel național este o realitate, iar găsirea unor soluții pentru acoperirea deficitului de forță de muncă reprezintă una din prioritățile Guvernului României la acest moment, se precizează în nota de fundamentare a ordinului emis de Ministerul Muncii. În contextul emigrației și a tendințele demografice negative, imigrația legală poate fi o soluție pentru a compensa deficitul de forță de muncă de pe piața internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări și pentru a susține creșterea economică. O astfel de abordare implică un management eficient al imigrației, dat fiind faptul că lucrătorii străini înlocuiesc pe piaţa muncii absenţa forţei de muncă naționale. Una din măsurile luate de Guvernul României, în sensul acoperirii deficitului de forță de muncă pe piața internă, constă în stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă.
Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările și completările ulterioare, instituie, ca regulă generală pentru angajatori, obligația de a obține un aviz de angajare pentru a putea încadra în muncă
un străin şi, în același timp, stabileşte situaţiile în care străinii pot fi încadraţi în muncă sau detaşaţi pe teritoriul României fără aviz de angajare/detaşare.
Această decizie vine în contextul unei analize a cererii și ofertelor disponibile pe piața forței de muncă, dar și pe fondul dificultăților întâmpinate în atragerea și integrarea acestor angajați în anii precedenți.
Decizia de a limita contingentul pentru 2025 la nivelul anilor anteriori reflectă o abordare prudentă, având în vedere dificultățile de integrare întâmpinate până acum.
Inițial, pentru anul 2024, Ministerul Muncii plănuise să crească acest contingent la 140.000, dar a revenit asupra deciziei după ce s-a constatat că doar jumătate din contingentul aprobat pentru 2023 fusese utilizat efectiv.
NF_contingent_2025 (1)Potrivit datelor furnizate de Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM), contingentul stabilit anterior pentru 2023 (100.000 de locuri) nu a fost epuizat.
De altfel, rata de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini a crescut semnificativ, ajungând la aproape 30% în 2023, comparativ cu 15% în 2022. Printre motivele respingerilor se numără lipsa documentelor de calificare, necunoașterea limbii engleze și suspiciuni de trafic de persoane.
Conform Inspectoratului General pentru Imigrări, până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, au fost emise 99.268 de avize de angajare/detașare pentru lucrători străini, în timp ce alte 5.957 de cereri erau în curs de soluționare.
În comparație, în 2023 au fost eliberate 101.254 de avize, iar în 2022, 108.882. Numărul străinilor care dețineau permise de ședere temporară pentru angajare sau detașare la sfârșitul lui noiembrie 2024 era de 97.732.
HG_contingent_2025 (1)De asemenea, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă vacante în perioada ianuarie-octombrie 2024 includ:
Din totalul locurilor de muncă vacante, peste 311.796 au fost raportate repetat de angajatori, ceea ce reflectă dificultatea de a găsi candidați potriviți.
Piața muncii din România continuă să se confrunte cu un deficit de personal calificat și cu dificultăți în ocuparea locurilor de muncă vacante. Creșterea numărului de lucrători străini aduși în țară este îngreunată de:
Cu toate acestea, în ciuda acestor provocări, Guvernul speră că menținerea contingentului la 100.000 va contribui la echilibrarea deficitului de forță de muncă în anumite sectoare esențiale.
Guvernul României a decis menținerea unui contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața muncii în anul 2025. Această decizie vine în contextul unei analize a cererii și ofertelor disponibile pe piața forței de muncă, dar și pe fondul dificultăților întâmpinate în atragerea și integrarea acestor angajați în anii precedenți.
În comparație, în 2023 au fost eliberate 101.254 de avize, iar în 2022, 108.882. Numărul străinilor care dețineau permise de ședere temporară pentru angajare sau detașare la sfârșitul lui noiembrie 2024 era de 97.732. Creșterea numărului de lucrători străini aduși în țară este îngreunată de:
Cu toate acestea, în ciuda acestor provocări, Guvernul speră că menținerea contingentului la 100.000 va contribui la echilibrarea deficitului de forță de muncă în anumite sectoare esențiale.