Raportul OFICIAL al şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu. De cine era protejat poliţistul pedofil Eugen Stan

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a înaintat un raport cu privire la cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de pedofilie. Reaportul a fost cerut de premierul Mihai Tudose.
Romania TV
12 ian. 2018, 17:13
Raportul OFICIAL al şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu. De cine era protejat poliţistul pedofil Eugen Stan

Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române Bogdan Despescu premierului a fost făcută publică vineri seară, în document regăsindu-se informaţia referitoare la demisia şefului Poliţiei Capitalei şi a adjunctului său, dar şi informaţia conform căreia ministrul Afacerilor Interne a fost sesizat pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare în cazul actualului adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Mihai Marius Voicu, care a deţinut şi el funcţia de şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti.

După înaintarea raportului, Nicu Dragoş Orlando, împuternicit ca şef al Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său Marius Eugen Ştefan au demisionat din funcţie vineri seara.

Şeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando, a demisionat

De asemenea, şefii ierarhici au fost sesizaţi pentru a lua măsuri disciplinare în cazul a 11 poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere, a 7 de la secţia 22 Poliţie din Capitală şi a 2 din cadrul secţiei 18 Poliţiei Bucureşti.

În cazul a doi poliţişti, ambii cu grad de colonel, Vasile Daniel Gildo – fost şef al Brigăzii Rutiere până în august 2017 şi Radu Viorel, fost şef al secţiei 18 Poliţie, nu poate fi dispusă răspunderea disciplinară, aceştia fiind la pensie.

Pentru toţi 22, însă a fost sesizat şi Parchetul ICCJ, pentru a aprecia în ce măsură faptele comise de ei în legătură cu cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, constituie infracţiuni.

Potrivit raportului, comisarul şef de poliţie Pătru Florin Adrian, şeful Secţiei 22 Poliţie, şi subcomisarul de poliţie Dinicu George, şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul aceleiaşi subunităţii „nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârşirii faptei în vederea conducerii nemijlocite a cercetărilor”.

De asemenea, cei doi „nu au luat toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei, toate acestea fiind contrare atribuţiilor de serviciu”.

Planul propus de şeful Poliţiei Române pentru îmbunătăţirea evaluării comportamentale a poliţiştilor

Doi subinspectori şi un agent principal din cadrul aceleiaşi secţii sunt acuzaţi că nu au respectat prevederile privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale având ca obiect infracţiuni sexuale comise asupra minorilor şi nu au efectuat corespunzător cercetarea la faţa locului.

Comisarul şef de poliţie Stanciu Cosmin, şeful Biroului Criminalistică din cadrul Secţiei 22 şi agent principal de poliţie Titan Emanuela „nu au efectuat în mod eficient de cercetarea la faţa locului, în sensul că nu au procedat la verificarea detaliată a locului faptei, în sensul identificării, prelevării şi ridicării tuturor categoriilor de urme, îndeosebi a celor biologice, contrar atribuţiilor de serviciu”.

Totodată, agenţii Puiu Iulian şi Petreanu Iulian sunt acuzaţi că au lăsat locul faptei nesupravegheat până la sosirea echipei de cercetare.

„În urma deplasării la locul săvârşirii agresiuni sexuale asupra celor doi minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului”, se arată în raport.

Deciziile vin după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.

Eugen Stan era protejat de comisarul şef Vornicu. Situaţia a provocat nemulţumiri

Agentul Eugen Stan avea o activitate „nesemnificativă”, dar era protejat de şeful său direct, Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră pentru Sectoarele 1, 2 şi 6, ceea ce a provocat nemulţumiri printre ceilalţi poliţişti, potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) făcut public, vineri, de Guvern.

„Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă raportat la standardele de performanţă asociate postului ocupat, situaţie ce a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel, aspect care a permis şi apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. Comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării în serviciu a agentului de poliţie Stan Eugen, în neconcordanţă cu programul de lucru stabilit în fişa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore, pe trei schimburi, ci îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi priorităţile şefului său direct”, se arată în raport.

Conform aceleiaşi surse, deşi zilnic desfăşura activităţi împreună cu agentul Stan, comisarul şef Vornicu nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură, ale subalternului său, cu toate că acesta fusese reclamat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură sexuală, iar evenimentele ulterioare au conturat existenţa unui posibil comportament neadecvat.

Din raport reiese că au fost constatate deficienţe şi în cazul comisarului şef Alina Dobre, şeful Biroului de poliţie rutieră pentru sectorul 2 – aceasta a manifestat neglijenţă în cunoaşterea personalului din subordine, ceea ce i-a permis lui Eugen Stan să nu respecte programul de lucru şi să nu încerce să atingă standardele de performanţă.

„De altfel, potrivit declaraţiilor sale, ofiţerul nici nu cunoştea faptul că agentul de poliţie Stan Eugen ocupă o funcţie în statul de organizare al biroului”, se precizează în documentul citat.

Duminică după-amiaza Serviciul Omoruri a oferit capturi video cu suspectul, iar două ore mai târziu Brigada Rutieră a anunţat că semnalmentele corespund cu ale agentului Eugen Stan

Chestorul Bogdan Despescu îşi începe raportul oferind informaţii despre modul în care au fost cercetate cazurile de agresiune sexuală în care era bănuit Eugen Stan.

Primul caz abordat este al celor doi minori agresaţi în 5 decembrie într-un lift din Capitală. Despescu precizează că fapta a fost sesizată la ora 11.06 iar o echipă s-a deplasat la faţa locului, ajungând la ora 11.20.

La ora 17.57 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a introdus datele cazului în sistem, iar acestea au ajuns atât la IGPR, cât şi la MAI. Trei ore mai târziu a fost anunţată presa şi s-a cerut ajutorul cetăţenilor pentru identificarea autorului.

Sâmbătă, s-a stabilit alocarea de de resurse suplimentare, iar dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri care a făcut propria cercetare la faţa locului, fiind descoperite imagini de la alte zece camere de supraveghere din zonă.
După ce acestea au fost prelucrate, s-au oferit presei alte imagini cu suspectul şi s-au stabilit semnalmentele. De asemenea, fotografiile au fost distribuite poliţiştilor.

Duminică după-amiaza, la ora 15.20, Serviciul Omoruri a pus la dispoziţie alte capturi video ale autorului, iar două ore mai târziu reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au anunţat Serviciul Omoruri că semnalmentele corespund cu cele ale agentului Eugen Stan. Informaţia a fost verificată şi s-a dispus supravegherea tehnică a suspectului.

Luni, 8 ianuarie, începând cu ora 10.00 Eugen Stan a fost chemat la audieri, iar la ora 16.00 a fost reţinut.

„De menţionat este faptul că aceste activităţi de urmărire penală se desfăşoară exclusiv de către poliţiştii ce au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare în baza delegării procurorului competent. Totodată, precizăm că datele detinute de şeful Poliţiei Române au fost comunicate, în dinamica efectuării, conducerii Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în raport.

Ulterior, Despescu vorbeşte despre cazul din 2016, când Eugen Stan este suspectat că a agresat o femeie de 32 de ani.

Dosarul a fost înregistrat în 10.12.2016, când doi bărbaţi au imobilizat un bărbat suspectat că a agresat femeia. Odată ce poliţiştii l-au condus pe suspect la sediul poliţiei, acesta şi-a declinat calitatea de poliţist, iar dosarul a fost înaintat subcomisarului de politie Oprea Daniel care a cunoscut pe toată durata cercetărilor calitatea de poliţist a suspectului.

În 28.03.2017 Oprea a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 dosarul cu propunere de clasare. Procurorul i-a atras atenţia că, întrucât Eugen Stan este poliţist,, nu putea fi cercetat de către un coleg, aşa că s-a cerut punctul de vedere al Serviciului Resurse Umane din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar răspunsul a fost ataşat la dosar.

Ulterior, Parchetul a informat Brigada Rutieră despre faptul că există un dosar penal de agresiune sexuală deschis pe numele lui Eugen Stan, iar informaţiile au fost introduse în sistem, ajungând automat, prin dispecatat la IGPR şi MAI.

„Inspectorul General al Poliţiei Române a cerut DGPMB, în calitate de unitate cu competenţă de gestiunea resurselor umane, să ia măsuri”, se arată în raport.

Măsurile au constat în declanşarea cercetării disciplinare „în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei abateri disciplinare de comportare necorespunzătoare în serviciu familie sau societate care aduce atingere onoarei proprietăţii profesională a poliţistului sau prestigiului instituţiei”.

Alte trei dosarede agresiune sexuală au fost înregistrate cu autor necunoscut.

Eugen Stan – încadrat în MAI în 1990, în trei ani a avut calificativul „bun” în rest „foarte bun” sau „foarte bine”; decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă” în 2012

Agentul de poliţie Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, este încadrat în MAI din 1990, la Jandarmerie, în trei ani a avut calificativul „bun”, în rest „foarte bun” sau „foarte bine” şi a fost decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă” în 2012, pentru „activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012”, relevă raportul făcut public vineri seară de Guvern.

Eugen Stan a fost încadrad în mai în 15.12 1990 în Comandamentul truplelor de Jandarmi, el fiind evaluat medical şi psihologic şi fiind declarat apt. Până în 20 august 2010 şi-a desfăşurat activitatea în domenii precum trnasmisiuni, transport auto şi pază instituţională.

În 2010 a fost mutat la cerere de la Jandarmerie.

A fost apreciat cu calificativul „bun” în 2007, 2011 şi 2012 şi cu „foarte bun” sau „foarte bine” în ceilalţi ani. În 2007 a fpst sancţionat disciplinar cu mustrare scrisă pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

În 5 iulie 2012 i s-a acordat prin decret prezidenţial Medalia „Bărbăţie şi credinţă” clasa a III-a la propunerea directorului general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti „pentru activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012”.

 

Ministrul de Interne Carmen Dan a cerut, într-o conferinţă de presă, demisia şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care urma să fie înlocuit de Cătălin Ioniţă. Aceasta a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

Carmen Dan: Am transmis propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu

Premierul Mihai Tudose a refuzat schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, solicitând un raport de la acesta.

Premierul Tudose: Aştept raportul în 7 zile. Un consilier al doamnei ministru Carmen Dan a fost coleg şapte ani cu făptuitorul

Judecătoria Sectorului 6 a dispus marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a poliţistului Eugen Stan, acuzat că ar fi agresat sexual doi copii într-un bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

Eugen Stan a fost reţinut luni de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, el fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.

„La data de 08.01.2018, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpatul S.E. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de agresiune sexuală”, anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Conform sursei citate, „în ziua de 05.01.2018, în intervalul orar 10:10-10:55, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe palierul etajului 8 – inculpatul S. E. a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime persoanei vătămate, minoră, în vârstă de 5 ani şi l-a pupat pe obraji pe minorul în vârstă de 9 ani”.

Bărbatul a fost prins de poliţişti luni dimineaţă. Agresorul este poliţist în cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, iar la audieri a recunoscut faptele. El ar fi fost recunoscut de către colegii săi, care l-au denunţat duminică după-amiază.

Poliţistul se numeşte Eugen Stan şi lucrează de 10 ani în Brigada Rutieră, fiind transferat de la Jandarmerie pe un post de şofer al unui şef din Poliţie, este căsătorit şi are doi copii.

Anul trecut ar fi încercat să violeze o femeie, iar în 2012 ar fi abuzat sexual o fetiţă, tot în Sectorul 6 al Capitalei.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Demisie neașteptată la Antenă. Pleacă o iubită prezentatoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump promite o nouă eră energetică pentru SUA
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă