Toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă, până la 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare, potrivit ANRE. Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei.
Măsură a fost amânată timp de 15 ani, termenul limită pentru implementare este acum foarte aproape. Prețurile pentru repartitoare pornesc de la 70 de lei cu TVA inclus, la care se adaugă montarea acestora și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică presupune cheltuieli de cel puțin 125 de lei.
Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte. Foarte multe asociații au votat însă împotriva acestei investiții, dar autoritățile locale pot impune sancțiuni asociației de proprietari dacă termenul limită nu este respectat.
“Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016. Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare (…) este 31.12.2023.
anre-informare-repartitoareMai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ”, arată ANRE.
Amenda pentru cine nu montează repartitoarele este de până la 1.000 de lei, iar Primăriil sunt cele care verifică instalările, cerând informații de la Asociațiile de Proprietari, și tot ele dau și amenzile.
O idee bună, dar aplicată prost, spune reprezentatul Federației Asociațiilor de Proprietari. Asta pentru că în Capitală, de exemplu, peste 65 la sută din rețeaua primară este mai veche de 25 de ani, iar posibilitatea de a opri caloriferele în orice moment ar aduce și mai multe pagube, scrie economica.net.
Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România: „Cei care și-au pus anii trecuți renunță. Pentru că-s nemulțumiți, că doar nu renunță forțați. Manualul de utilizare al lor spune cu totul altceva. Acolo unde au fost inventate, în Europa de Nord, s-a inventat pentru reglarea confortului și nu al consumului, e o diferență foarte mare. Nu am bani suficienți să plătesc căldura la 26 de grade, vreau să plătesc mai puțin. Dau la 18-19 grade unde vreau eu și plătesc o factură cu 20-25% mai puțin, dar fac economie, nu închid caloriferele și fac distrugere”.
Cei care refuză repartitoarele vor fi amendați cu 1.000 de lei
Într-un bloc din Brașov sunt 218 garsoniere fără repartitoare. Proprietarii ar vrea să le monteze, dar costurile pentru echilibrarea și izolarea țevilor ar ajunge la aproximativ 1.500 de lei pe locuință. În Brașov sunt 98 de asociații de proprietari fără repartitoare.
Cornel Vasiloiu, președintele unei asociații de proprietari: „Lumea este de acord să își pună repartitoare, că alea nu costă mult. E problema de echilibrarea țevilor. Pe toate 40 de coloane costă cam 400 și ceva de mii de lei. Nu avem bani, lumea nu are bani”.
Conform legii, repartitoarele trebuie să poată fi citite de la distanță. Cei care au deja aparate instalate, dar care nu pot fi citite astfel, au timp să le schimbe până în 2027.
Nicoleta Chivulescu, reprezentant firmă de repartitoare: ”Repartitoarele de costuri se pot monta numai unitar, adică întreaga asociația de proprietari trebuie să-și aleagă un furnizor. Repartitoarele de costuri trebuie să însoțite de robinet cu termostat”.
Cei care refuză montarea aparatelor riscă o amendă de până la 1.000 de lei. Aproape 1,2 milioane de bucureșteni depind de energia termică furnizată de Termoenergetica. În toata țara, 64 de localități sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, dintre care 55 în mediul urban.