UPDATE:_ Porcii de Crăciun vor putea fi vânduţi în târguri, meesaj de ultimă oră primit de ţărani de la Ministrul Agriculturii. „În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe dl. preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, afirmă Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii spune că, prin legea adoptată, au fost anumite norme de biosecuritate şi pentru persoanele fizice.
„Sigur, orice mişcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, adaugă Barbu.
El admite că potrivit ordinului 130/2023 al ANSVSA, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze.
„Va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătoirilor de Crăciun”, încheie Barbu.
Porcii din gospodării sunt doar pentru consumul proprii, potrivit legii actuale. O ședință de urgență a fost convocată luni dimineață, la ora 7.30, la Ministerul Agriculturii, pentru a clarifica normele de aplicare la legea porcului, după scandalul genernat de normale ANSVSA care interzis vânzarea porcilor din gopodării și comercializarea de carne provenită de la astfel de porci.
Ministrul Barbu i-a convocat pe responsabilii din ANSVSA și zootehnie și le-a cerut să modifice de urgență prevederile care i-au enervat pe români, pentru că li s-a interzis să își vândă porcii crescuți în gospodărie.
Prin noile modificări cerute de ministrul agriculturii, oamenii vor putea să-și comercializeze porcii crescuți în curte. Ca o măsură de precauție pentru combaterea pestei porcine africane, va fi necesar un aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.
Normele privind aplicarea Legii porcului interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, fiind interzisă de asemenea și comercializarea cărnii provenită de la aceștia. ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei.
În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.
Proiect_Ordin_modif_Ord_130_2023_norme_PPA-25.10.2023Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:
a) în exploataţia non-comercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.
d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.