DOCUMENT. Se anunţă dezastru la iarnă, scrisoare E.ON către Guvern: „Nu vom putea plăti salariile şi furnizorii”

Premierul Nicolae Ciucă spune că avem stocuri suficiente de energie, ministrul Virgil Popescu confirmă că facturile vor fi plafonate şi compesante până la 31 martie 2023. Furnizorii anunţă însă că situaţia nu este tocmai roz.
Filip Stan
25 aug. 2022, 20:57
DOCUMENT. Se anunţă dezastru la iarnă, scrisoare E.ON către Guvern:

Situația financiară dificilă a societăților din grupul E.ON și negăsirea de soluții din partea statului român ne poate duce la situația în care, la iarnă, să ne încălzim suflând în palme. Sursele DC News spun că dacă își vor depune licențele, fiind în pragul falimentului, în câteva luni, România va fi în colaps total.

Conducerea E.ON a informat deja Guvernul privind această situație și cere, de urgență, găsirea unor soluții.

E.ON România, acționar majoritar al furnizorului de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România S.A., aduce în atenția guvernanților situație financiară, extrem de critică, cu care se confruntă ca urmare a deficitului de numerar extraordinar, starea de fapt având implicații deosebit de grave asupra siguranței în aprovizionarea consumatorilor finali din România.

Virgil Popescu, anunţ despre facturile românilor la iarnă: „Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi”

Grupul E.ON România este total vulnerabilizat de efectul coroborat al creșterii galopante a prețurilor la energie pe componenta angro a pieței și modul de implementare a soluțiilor legislative care au condus la întârzieri semnificative în efectuarea plăților aferente schemei suport către societatea de furnizare și, pe de altă parte, la probleme în fluxul de numerar al Delgaz Grid S.A. prin decizia politică de înghețare a tarifelor de distribuție pe anul în curs.

Starea de fapt a dus la strângerea unui datorii de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,9 miliarde de lei față de luna decembrie 2021. La această sumă se adaugă facilități de emitere scrisori de garanție în valoare de 665 milioane lei pentru garantarea livrărilor de energie electrică și gaz din sezonul rece și a investițiilor în rețeaua de distribuție.

Această evoluție a datoriilor financiare indică o degradare accelerată a solvabilității societăților, cu impact semnificativ în posibilitatea de finanțare adițională de pe piața bancară. Gravitatea situației descrise are ca afect și creșterea ratei de dobândă aferente acestor împrumuturi, înregistrându-se o creștere de peste 250% într-un orizont de timp de opt luni.

Lovitură uriașă pentru români! Guvernul nu mai are bani pentru plafonarea facturilor. Ce se întâmplă cu prețul la energia electrică

Ambele societăți sunt grevate de riscul a-și atinge limita maximă de contractare de împrumuturi în termen de două luni, cu consecințe extrem de grave, după cum urmează:

1. imposibilitatea asigurării, în condiții optime, a furnizării energiei electrice și a gazelor naturale către consumatoriin din portofoliul propriu, în special în contextul apropierii sezonului rece ce presupune o creștere generalizată a consumurilor.

2. imposibilitatea operării, în condiții de siguranță și securitate, a rețelelor de distribuție, respectiv întreruperi în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale către consumatori.

3. imposibilitatea asigurării consumului tehnologic – gaze naturale și electricitate – și inducerea de dezechilibre majore în sistemele de transport energie electrică și gaze naturale.

4. imposibilitatea returnării împrumuturilor contractate și, prin aceasta, afectarea întregului sector bancar, aflat astăzi aproape de o expunere maximală față de sectorul energetic.

5. imposibilitatea continuării activității în condiții normale (plăți salariale, plăți către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, contractori etc).

Delgaz Grid S.A. a înregistrat, în primele șase luni, o pierdere financiară netă de 220 milioane lei, iar E.ON Energie România, 250 milioane lei, conform surselor DC News

Deteriorarea situației financiare a celor două societăți este fără precedent. Starea de fapt este exclusiv rezultatul efectelor crizei energetice și a limitărilor date de cadrul legislativ și de reglementare neadaptate de situația de criză actuală.

Pentru finalul anului, în condițiile prețurilor curente la energia electrică de peste 2.200 lei/MWh, și la gaze naturale peste 1.000 lei/MWh, pierderile financiare ale E.ON România se vor dubla.

Conducerea E.ON România a transmis Guvernului României că solicită de urgență găsirea unor soluții comune care să asigure sustenabilitatea financiară a companiilor de sector, pe următoarele coordonate:

1. revizuirea schemelor de sprijin instituite prin OUG 118/2021, respectiv OUG 27/2022, astfel încât să se asigure posibilitatea recuperării integrale a costurilor furnizorilor cu contractarea surselor de energie necesare acoperirii consumului portofoliului de clienți.

2. debirocratizarea procesului de decontare a sumelor datorate furnizorului pentru a evita apariția unor blocaje în lanțul de aprovizionare cu energie către consumatorul final.

3. revizuirea schemei de suport prin delimitarea bazinului de clienți eligibili și alocarea țintită a ajutoarelor exclusiv către consumatorii vulnerabili cu venituri reduse, respectiv către industriile esențiale care înregistrează consumuri mari de energie.

Documente:

e-on-bun_92783200 e-on-bun-2_45579200

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

Ministrul Energiei afirmă că „românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că „românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea care prevede plafonări şi compensaţii. El susţine că nu înţelege „panica” din piaţă, subliniind că este vorba despre „o optimizare” a legislaţiei, în condiţiile în care există traderi pe piaţa de energie care fac profituri foarte mari care nu sunt impozitate. „Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. (…) Asta probabil că o să şi facem”, arată Popescu.

„Avem o ordonanţă. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piaţă, pentru că avem în vigoare o ordonanţă, Guvernul a aprobat-o, coaliţia a aprobat-o, liderii coaliţiei au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câştige foarte mult şi alţii să piardă şi bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a explicat ministrul Energiei.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Nicușor Dan, număr colosal de urmăritori. Cum a dat lovitura
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua TAXĂ pentru șoferii de la bloc. Decizie în România din 2025. Se achită obligatoriu la Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede