Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat semnat si a permis publicarea in Monitorul Ofiical al Romaniei a Ordinului nr. 3.224 din 6 noiembrie 2024 privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2024 al Institutului National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale.
Simona Bucura-Oprescu specifica in cadrul acestui ordin ca Institutul, aflat in coordonarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, va beneficia de resursele necesare pentru continuarea cercetarilor in domeniul muncii si protectiei sociale, in baza carora pot fi luate in viitor decizii cu privire la alte acte normative.
Ordinul a fost emis in baza mai multor prevederi legale, inclusiv Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, modificata prin Legea nr. 324/2003, si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2016, modificata prin Legea nr. 307/2021. Referatul de aprobare nr. 1.284/DGBAPIAP din 5 noiembrie 2024 a fost esential in finalizarea acestui act administrativ.Simona Bucura-Oprescu a subliniat in cadrul acestui nou ordin ministerial importanta sustinerii financiare a institutului pentru a asigura continuitatea si eficienta cercetarilor efectuate, dar mentioneaza in aceeasi masura si ca acesta nu poate fi depasit in vreu fel.
„Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetul de venituri și cheltuieli prevăzute la art. 1 reprezintă limite maxime care nu pot fi depășite.” specifica textul ordinului care a intrat deja in vigoare.
Conform articolului 1 din ordin, bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2024 a fost aprobat si inclus in anexa prezentului ordin. Articolul 2 prevede ca cheltuielile totale aferente veniturilor inscrise in buget sunt limite maxime care nu pot fi depasite.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca in cazul unor nerealizari ale veniturilor aprobate, institutul va ajusta cheltuielile in functie de realizarile efectuate, respectand indicatorii de eficienta aprobati.
Ordin_COR_28112024Aceasta masura reflecta angajamentul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale de a sustine cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica in domeniul muncii, contribuind astfel la elaborarea de politici publice eficiente si la imbunatatirea conditiilor de munca si protectie sociala pentru cetatenii romani.
Simona Bucura-Oprescu, prin intermediul masurilor de acest gen isi reafirma astfel dedicarea fata de cercetare si inovatie, asigurand resursele necesare pentru a mentine competitivitatea si adaptabilitatea institutului in contextul evolutiv al pietei muncii si al provocarilor sociale.