DOCUMENT Veniturile au ajuns la 8.568 de lei pe gospodărie, creştere de aproape 4% în ultimele luni

Veniturile totale medii lunare au crescut cu 3,8% în trimestrul IV 2024, la 8.568 lei pe o gospodărie, faţă de trimestrul III 2024, anunţă INS.
Filip Stan
07 apr. 2025, 10:24
DOCUMENT Veniturile au ajuns la 8.568 de lei pe gospodărie, creştere de aproape 4% în ultimele luni

Veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost în trimestrul IV 2024, în termeni nominali, de 8.568 lei, reprezentând 3.424 lei pe o persoană, în creştere cu 3,8% atât pe o gospodărie cât şi pe o persoană, faţă de trimestrul III 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie cât şi cele pe o persoană au crescut cu 14,2%.

”Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul IV 2024, în termeni nominali, de 8.568 lei pe o gospodărie (n.r. – ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură),  reprezentând 3.424 lei pe o persoană, în creştere cu 3,8% atât pe o gospodărie cât şi pe o persoană, faţă de trimestrul III 2024. Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie cât şi cele pe o persoană au crescut cu 14,2%. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul IV 2024, de 7.277 lei pe o gospodărie (2.908 lei pe o persoană) şi au reprezentat 84,9% din veniturile totale, în creştere cu 264 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul III 2024. Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, cât şi cele pe o persoană au crescut cu 11,7%”, arată datele INS.

Veniturile totale ale gospodăriilor populaţiei în trimestrul IV 2024

Veniturile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul IV 2024, de 7.958 lei lunar pe o gospodărie (3.181 lei pe o persoană) în creştere cu 3% faţă de trimestrul III 2024, iar veniturile în natură de 609 lei lunar pe o gospodărie (244 lei pe o persoană), în creştere cu 15,2% faţă de trimestrul III 2024.

Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost de 5.654 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (66% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă de trimestrul III 2024 cu 0,3 puncte procentuale).

Noul impozit care bagă spaima în toţi românii. Specialiştii susţin că provoacă alte scumpiri, falimente şi concedieri în masă

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1.802 lei lunar pe o gospodărie (21% în trimestrul IV 2024, respectiv, 21,2% în trimestrul III 2024 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7,1% în trimestrul IV 2024, respectiv, 6,4% în trimestrul III 2024), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiari de prestaţii sociale (1,7% în trimestrul IV 2024, respectiv, 1,4% în trimestrul III 2024) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,4% în trimestrul IV 2024, respectiv, 5% în trimestrul III 2024).

abf_tr4r24

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul IV 2024 a fost de 9.454 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 4.045 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul IV 2024, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost de 71,8%, mai mare cu 14,8 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21%, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Ponderea veniturilor în natură a fost de 11,6% în mediul rural, de 2,8 ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, în trimestrul IV 2024

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul IV 2024, de 6.814 lei pe o gospodărie (2.723 lei pe o persoană), mai mari cu 3,3% faţă de trimestrul III 2024.  Contravaloarea consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii, în trimestrul IV 2024, a fost, în medie, de 462 lei lunar pe o gospodărie (185 lei pe o persoană), în creştere cu 11,7% faţă de trimestrul III 2024.

În trimestrul IV 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4.462 lei lunar pe o gospodărie (61,3%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2.330 lei pe o gospodărie (32%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 139 lei pe o gospodărie (1,9%).

Mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.951 lei, mai mari de 1,2 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.402 lei lunar, de 1,4 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,4% în cheltuielile totale, cu 8,4 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,1% în cheltuielile totale, de 3,5 ori mai mare decât în mediul urban.

Şedinţă la BNR. Anunţuri importante pentru toţi românii cu credite

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.474 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili în valoare de 690 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 15,5%, de cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de 399 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 8,9% în cheltuielile totale de consum medii lunare şi de cele pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 322 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,2% în cheltuielile totale de consum medii lunare. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie de 25 lei pe o gospodărie (0,6% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre