Comisia Europeană a returnat PNRR cu zeci de observații. Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.
Criticile Comisiei Europene au fost făcute cu toate că ministrul Cristian Ghinea şi vicepremierul Dan Barna îşi exprimaseră speranţa că România va primi abordarea la nivel european pentru PNRR.
Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt cerute 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
Citeşte şi: Cristian Ghinea: „Am depus PNRR la Comisia Europeană”. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile şi investiţiile
La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.
La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.
La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.
Potrivit Hotnews, documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor aceasta este o evaluare de etapă, experții europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare și trimitere de clarificari. Procedura nu este una specială, Ministerul Investițiilor Proiectelor Europene organizând întâlniri între reprezentanții Comisiei și ai ministerelor, iar aceștia din urmă sunt responsabili cu transmiterea clarificărilor, au precizat aceleași surse.
Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări și procedând la negociere în privința costurilor.
„Pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la inceput ca banii au destinatie catre firmele de consultanta politica ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii straine. Ministrul a spus ca era calculatorul Toshiba, atat de jos a ajuns cu minciuna! Cred ca le-a sarit pixul din mana la Comisie cand au citit aceste gogomanii! Unde e România educata a lui Iohannis? E facuta praf, o rusine! Am depus motiunea simpla, va fi luni in Parlament. Ministrul nu are rost sa se prezinte la asemenea documente si de aceea am vrut sa nu o prindem in motiunea de cenzura. Nu trebuie sa imprumutam inca 15 miliarde, celelalte state in afara de Italia incearca sa atraga granturile ramane din fostul exercitiu financiar, unde mai avem 15 miliarde gratis. Ghinea a luat un euro pe zi de cand e iar ministru, sa isi dea demisia sau sa fie demis odata! E ultima sansa a României sa se modernizeze, nu stim costurile intre zonele de modernizare nici acum, nu le-au trecut in anexe. Veti vedea cu cate dezvaluiri vom veni, sa vedem cum cei de la PNL vor vota sa tina un asemenea ministru in Guvern”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena3.