Documentele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prezentate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificate miercuri de președintele Klaus Iohannis, arată că doi lideri ai lumii interlope și un neo-legionar, a căror identități nu sunt dezvăluite, s-au implicat activ în susținerea candidatului independent Călin Georgescu.
Eugen Sechila, al cărui nume n-a fost prezentat expres în documentul MAI declasificat, este persoana exponentă a curentului neo-legionar care a promovat activ candidatura lui Călin Georgescu și chiar s-a ocupat de centralizarea tuturor semnăturilor necesare pentru candidatura independentă a acestuia la președinția României.
„(n.r.- Eugen Sechila) s-a ocupat cu centralizarea semnăturilor necesare pentru participarea la alegerile prezidențiale a candidatului Călin Georgescu. Referitor la (n.r.-Eugen Sechila), adept al ideologiei extremismului de dreapta și ultranaționalist, este cunoscut faptul că a fost luptător în Legiunea Străină, reprezentant al (n.r. – clasificat).
Acesta promovează ideologia de extremă dreaptă prin organizarea unor tabere paramilitare, printre obiectivele sale aflându-se și radicalizarea tinerilor, printre care și minorilor în vederea inițierii de acțiuni contrare ordinii de drept.
(n.r. – Eugen Sechila) coordonează un ONG prin intermediul căruia realizează campanii de promovare a doctrinei neo-legionară și ultraortodoxă, inclusiv în unități de învățământ”, se arată în documentul MAI prezentat în CSAT.
Doi lideri din lumea interlopă au fost identificați de MAI ca fiind susținători activi ai lui Călin Georgescu și promotori ai campaniei de promovare pe TikTok a candidatului, atât prin postări pe rețelele de socializare, cât și prin live-uri în care discuțiile s-au centrat în jurul candidatului independent. Unul dintre ei și-a afișat public simpatiile pro-ruse și a îndemnat la proteste, postând activ fotografii cu Vladimir Putin și vizitând Moscova.
„(n.r. – clasificat), liderul clanului (n.r. – clasificat), a condus o campanie de promovare pe platforma TikTok a candidatului în cauză.
Acesta a derulat campania de promovare prin intermediul postărilor sale pe contul personal (n.r. – clasificat), dar și prin transmisiunile în direct realizate pe acceași platformă, unde se asociază cu diferiți exponenți ai lumii interlope”, se scrie în documentul MAI despre primul interlop.
În cazul celui de-al doilea, lucrurile sunt cu atât mai grave, deoarece chiar a susținut financiar campania electorală a lui Călin Georgescu, în timp ce publica postări în care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, era prezentat într-o ipostază favorabilă și sugera că alegerile sunt fraudate.
„(n.r. – clasificat), exponent al lumii interlope, a afirmat că împreună cu (n.r. – clasificat) și cu utilizatorul contului (n.r. – clasificat), au susținut financiar campania electorală a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale prin intermediul platformei TikTok.
În data de 23.11.2024, la ora (n.r. – clasificat), (n.r. – clasificat) a postat pe profilul său de Facebook un mesaj prin care sugera că alegerile sunt fraudate. În prezent, postarea are o expunere limitată la public, într-unul din comentariile aferente, utilizatorul contului (n.r. – clasificat) a incitat la manifestații publice de protest pe acest subiect.
Menționăm că, la nivelul contului (n.r. – clasificat), există mai multe fotografii postate cu o zi înainte de terminarea campaniei electorale, care promovează candidatul independent și, în mod separat, fotografii mai vechi ce îl promovează pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Conform profilului de Facebook, la nivelul 2018-2019, acesta ar fi menționat ca locație în care se află Moscova”, se mai precizează în comunicatul MAI.