În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) atrage atenția pensionarilor asupra unui document crucial care ar putea majora veniturile lor lunare. Întrucât procesul de recalculare a pensiilor românilor este în desfășurare, se estimează că, începând cu data de 15 august, pensionarii vor primi acasă plicuri conținând deciziile de recalculare din partea statului.
Casa Națională de Pensii Publice a subliniat importanța depunerii unui anumit act până la 31 august 2024, care detaliază în mod precis sporurile acumulate de fiecare pensionar în timpul perioadei sale de activitate. Este de așteptat ca această măsură să conducă la majorarea pensiilor începând cu luna septembrie a acestui an, oferind astfel oportunitatea pensionarilor de a beneficia de drepturile lor financiare pe deplin.
Lista completă a sporurilor și indemnizațiilor:
Este important de precizat că aceste documente trebuie să includă un număr, data eliberării, stampila unităţii şi semnătura unei persoane autorizate pentru a putea fi luate în calcul de către cei de la Casa de Pensii.
În cazul în care pensionarii nu sunt mulţumiţi de sumele primite din această toamnă, ei pot trimite o nouă serie de acte către Casa Națională de Pensii Publice. Instituţia va recalcula veniturile de pe 1 septembrie 2024 până pe 1 martie 2025.
Deciziile privind recalcularea pensiilor întârzie
Deşi primele decizii sunt trimise începând cu 15 iulie, pensionarii le vor primi abia începând cu 14 august din cauza întârzierilor Poştei Române. Astfel, aproape 5 milioane de bătrâni aşteaptă cu nerăbdare să afle ce vor primi în plus din toamnă.
„În aproximativ o lună, cei aproximativ 4,8 milioane de pensionari aflați în plată urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a legii 360. În partea superioară a deciziei, avem informații cu privire la datele personale ale pensionarilor. Urmează informații cu privire la punctajele aflate în plată la 31 august, precum și cuantumul la 31/08/2024.
La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani.
Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării. În subsolul paginii, avem informația care îi liniștește pe pensionari: dacă în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos.
Creșterile vor fi de la un leu până la câteva mii de lei, iar aceste puncte de instabilitate sunt pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani: 0,5 puncte pentru cei cu un stagiu contributiv între 25 și 30 de ani, 0,75 pentru cei cu un stagiu contributiv între 30 și 35 de ani, iar un punct pentru cei cu un stagiu contributiv de peste 35 de ani”, Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la Antena 3.