Printre cei care vor da explicaţii în faţa procurorilor antimafia se numără comercianţi de obiecte vechi din zona Braşovului, un restaurator şi oameni de afaceri, cunoscuți ai iranianului Rezaei Kejani Davood. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi ştiut sau chiar ar fi participat la activităţi ilicite împreună cu persanul.
Surse din anchetă susţin că bărbatul din Iran ar fi încercat să vândă documentul despre tezaur găsit într-o piesă de mobilier veche unor ruşi. De cealaltă parte, avocatul său spune că acesta a vrut mereu să îl dea statului român.
În vara anului trecut, bărbatul din Iran a descoperit într-o piesă de mobilier vechi adus spre restaurare un document în care se face un inventar al tezaurului României ajuns la Moscova în 1916. La început nu a știut ce comoară ascunde în sertar. Apoi, a aflat adevărul și a încercat să câștige sume importante, susţin anchetatorii.
Au intrat însă pe fir procurorii DIICOT care au preluat actele în urma unui flagrant. Pentru a afla informaţii despre intenţia bărbatului din Iran de a vinde documentul, un anchetator sub acoperire s-a dat drept general, cunoscut sub numele de Vlad, şi s-a implciat în tranzacţie. Deși DIICOT nu recunoaște ancheta, avocatul confirmă că iranianul a dat o declarație de martor.
Actele sunt de o importanță deosebită pentru statul român. Ies la iveală detalii neștiute, dar păstrate de urmașii lui Ion Antonescu. Documente despre care nici BNR-ul nu a știut. De altfel, dosarul oficial pe care îl știam până acum e păstrat cu sfințenie la Banca Națională. Iranianul vrea acum să obțină bani de la statul român pentru document. A făcut un prim demers și a depus o adresă la Ministerul Culturii.