Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a lansat un proiect amplu ce urmărește crearea unui cadru modern pentru dialogul social, consolidând astfel relațiile dintre partenerii sociali și promovând echilibrul în piața muncii.
Inițiat în martie 2024, proiectul aduce în prim-plan măsuri concrete pentru îmbunătățirea negocierilor colective, formare profesională și modernizare a politicilor din domeniul sănătății și asistenței sociale.
Simona Bucura-Oprescu a declarat că proiectul vizează, printre altele, realizarea unei „Hărți a dialogului social” care să sprijine monitorizarea negocierilor colective și să contribuie la aplicarea eficientă a contractelor de muncă la nivel național.
Citește și : Schimbare majoră în România de la 1 martie 2025. Ce devine obligatoriu în toate județele
În cadrul demersului, accentul este pus pe îmbunătățirea normativelor de personal în sectorul public, pe deblocarea posturilor din sistemul sanitar și pe crearea unui cadru propice negocierilor colective, prin instrumente moderne și standardizate.
Proiectul promovat de ministra Muncii mai include și acțiuni dedicate formării și certificării a peste 80 de persoane implicate în procesele de negociere colectivă, precum și o campanie de informare pentru creșterea conștientizării rolului dialogului social. De asemenea, sindicatele și membrii lor vor beneficia de sesiuni de consiliere, informare și sprijin pentru implementarea unor politici de muncă mai eficiente.
Citește și : Asigurarea de sănătate 2025. Cât costă și cum se pot asigura românii care nu au contract de muncă
Pe durata celor doi ani de implementare, proiectul va contribui semnificativ la dezvoltarea relațiilor de muncă și va asigura o mai bună corelare între cererea și oferta din piața muncii, respectiv o colaborare sustenabilă între toate părțile implicate.