Documentul obligatoriu pentru mulţi români! Cine nu îl completează la timp va plăti taxa de două ori

Este vorba despre un document esențial pentru angajați și freelanceri care își desfășoară activitatea în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Cine nu îl completează la timp va plăti taxă de două ori.
Filip Stan
25 feb. 2025, 12:14
Documentul obligatoriu pentru mulţi români! Cine nu îl completează la timp va plăti taxa de două ori

Documentul obligatoriu pentru mulți români! Formularul A1 este un act esenţial pentru lucrătorii transfrontalieri, protejându-i de dublă impunere și asigurându-le accesul la servicii sociale. Angajații și angajatorii trebuie să acorde o atenție deosebită acestui act. Un document esențial pentru lucrătorii transfrontalieri este Formularul A1, care certifică aplicarea legislației de securitate socială a unui singur stat. Lipsa acestui formular poate duce la probleme juridice, sancțiuni și pierderea beneficiilor sociale.

Trei declaraţii care trebuie depuse URGENT la ANAF. Amenzile sunt uriaşe pentru depăşirea termenului

Formularul A1 este emis de autoritățile competente din statul în care persoana este asigurată și certifică faptul că aceasta rămâne supusă reglementărilor de securitate socială ale acelui stat, chiar dacă lucrează în mai multe țări. Cei care nu completează și depun Formularul A1 riscă dubla impunere a contribuțiilor sociale, amenzi și penalități, acces restricționat la beneficiile sociale și probleme legale pentru angajatori.

Pentru a evita problemele legale și financiare, persoanele care lucrează în mai multe țări trebuie să obțină Formularul A1 înainte de a începe activitatea. Procesul de obținere implică:

  • Depunerea unei cereri la autoritatea competentă din țara de origine.
    Furnizarea documentelor justificative, cum ar fi contractele de muncă sau facturile pentru freelanceri.
    Analiza cererii și emiterea documentului, proces care poate dura câteva săptămâni.

O nouă lege îi vizează pe salariații și angajatorii din România, dar și din celelalte țări membre UE. Până în 2026, transparența salarială trebuie să devină obligatorie, adică angajații trebuie să știe de la început ce salariu vor primi, ce posibilități de promovare au sau ce salarii au ceilalți colegi care lucrează în același domeniu. Angajaţii vor avea dreptul să știe cum sunt plătiţi raportat la alți colegi.

Noua lege îi obligă pe angajatori să comunice candidaților, încă din etapa de anunț de angajare, nivelul salarial sau intervalul salarial al postului. Această transparență financiară va facilita negocierile salariale și va asigura o mai mare corectitudine în procesele de recrutare. O noutate este aceea că salariații vor avea dreptul de a primi informații despre nivelul propriului salariu și nivelurile salariale ale colegilor care lucrează pe poziții similare. Aceste informații vor fi furnizate la cerere, iar angajatorii vor trebui să răspundă într-un termen nu mai mare de 2 luni.

COD RUTIER 2025. Gestul banal din trafic pedepsit de poliţie. Şoferii plătesc 1.000 de lei amendă dacă dau flash-uri

Noua lege le va oferi salariaților români mai multe drepturi. Angajații vor avea dreptul să știe care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii, vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii și vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere.

O altă lege îi vizează pe angajații care lucrează în mai multe țări membre UE. Formularul A1 este un document obligatoriu pentru lucrătorii transfrontalieri. Cei care nu completează și depun acest document riscă amenzi și penalități, dar și o dublă taxă la contribuțiile sociale.

Ce este formularul A1?

Formularul A1, numit si atestatul privind legislatia aplicabila este un document comunitar emis de autoritatea competenta a statului de origine al unui salariat detasat intr-un alt stat membru UE, care confirma faptul ca pentru salariatul in cauza este aplicabila legislatia de asigurari sociale a statului de origine, si, in consecinta, contributiile de asigurari sociale sunt retinute si achitate in statul de origine.

Formularul A1 se emite, mutatis mutandis, si pentru lucratori independenti care presteaza temporar servicii intr-un stat membru, precum si pentru persoanele care se incadreaza in situatiile de PLURIACTIVITATE.

Pe durata prestarii activitatii in strainatate, lucratorul sau reprezentantii acestuia trebuie sa fie oricand in masura sa prezinte autoritatilor din tara gazda Formularul A1.

Daca Formularul A1 nu va putea fi prezentat sau nu se va face dovada initierii demersurilor de obtinere a acestuia, autoritatile din tara gazda vor impune afilierea la sistemul de asigurari sociale al tarii gazda si plata contributiilor aferente in tara gazda.

Pe de alta parte, prezentarea Formularului A1 valabil, obliga autoritatile tarii gazda sa il recunoasca.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Veste mare pentru fanii Star Wars. Un nou sezon, în curând
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
Cele 3 alimente la care Dragoș Pătraru a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme. Mulți români le consumă zilnic
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Taxa auto pentru mașini poluante va fi implementată din 2026, anunță Ministrul Finanțelor
MediaFlux
AMENZI de MII de LEI pentru românii care locuiesc la BLOC! Ce APARTAMENTE sunt VIZATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar