Ambasada statului Israel în România a informat că această autorizație poate fi solicitată doar pe platforma oficială guvernamentală, care poate fi accesată aici. Durata procesării este de aproximativ 72 de ore, iar costul este de 25 de şekeli, echivalentul a aproximativ 33 de lei. După completarea cererii, utilizatorii primesc o chitanță pe e-mail, emisă de platforma oficială. Trebuie menţionat că este obligatorie utilizarea site-ul oficial pentru a evita accesarea unor platforme neautorizate care pot duce la complicații în procesul de obținere a documentului, scrie Capital.
Citeşte şi: „Ciocolata Dubai” trebuie să fie produsă în Dubai. Decizie istorică a instanţei
O măsură similară va fi introdusă și în Regatul Unit al Marii Britanii de la 2 aprilie 2025. Românii care nu necesită viză pentru șederi scurte vor fi obligați să obțină o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA-UK). Cererile se depun începând cu 5 martie 2025. Documentul este necesar pentru cetățenii statelor care beneficiază de regim fără viză, inclusiv România, cu scopul de a îmbunătăţi frontierelor, de a preveni imigrației ilegale și de asimplifica controalele de frontieră. Practic, ETA-UK este o soluție digitală care permite autorităților să verifice în avans persoanele care intenționează să călătorească.
Astfel, prin reglementările impuse, atât Israel, cât și Regatul Unit al Marii Britanii urmăresc creşterea securităţii şi monitorizarea fluxurilor de turiști. Noile sisteme digitale contribuie la prevenirea imigrației ilegale, simplificarea proceselor de verificare la frontieră şi la creșterea eficienței administrative.