Harta a fost întocmită în secolul al-XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812.
Dodon şi-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.
De asemenea, liderul de la Kremlin i-a mai dăruit omologului său de la Chişinău Dodon o tablă de şah din bronz, aur şi mahon, decorată cu marmură, potrivit news.ro
Preşedintele moldovean i-a oferit lui Putin o statuetă cu ţarul Petru I şi domnitorul Dimitrie Cantemir ca semn al prieteniei îndelungate între poporul moldovean şi cel rus.
Preşedintele moldovean, Igor Dodon, a dat asigurări în cursul vizitei sale în Rusia că nu vrea să pună “un gard de fier pe râul Prut” şi a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice şi nu ar trebui să fie oprite.
„Noi nu avem nicio problemă cu România, excepţie fiind una singură: încercarea de a face unirea cu Republica Moldova. În rest nu avem nicio întrebare. De ce în România funcţionează o lege care interzice organizaţiile separatiste, iar la noi unionismul este promovat la nivel politic?”, a declarat Dodon în conferinţa de presă de la Moscova.
Igor Dodon a început luni o vizită de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficială în străinătate de la învestirea în funcţie. El a spus că ar vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE dacă Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare din 2018.
De asemenea, el a mai spus că intenţionează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitică care nu va fi în contradicţie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova şi l-a rugat pe Putin să primească Republica Moldova în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.