„Prin declarațiile și acțiunile lui Băsescu, care a fost președinte român două mandate, se confirmă bănuielile noastre că o parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești. Băsescu este unul dintre cei mai radicali și mai ridicoli exponenți ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulți ca el. Campania propagandistică ‘Basarabia — pământ românesc’ a fost lansată pe timpul lui Băsescu”, susține Dodon în aceeași postare. „Toată această propagandă unionistă a dăunat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniștilor — să nu permită ‘reîntregirea Republicii Moldova’, fiindcă o Moldova ‘reîntregită’ nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru”, a continuat Dodon.
În acest context, el a insistat asupra interzicerii prin lege a unionismului și tragerea la răspundere a celor care organizează „campanii și acțiuni de lichidare a statului Republica Moldova”, potrivit Deschide.md. Dodon s-a mai întrebat dacă Traian Băsescu dorește „să facă politică în Republica Moldova sau să fugă de răspunderea penală din România, unde el are mari probleme legate de corupție și abuz de putere”.
Nou înființatul Partid al Unității Naționale (PUN) a organizat la 25 iunie primul său congres extraordinar, după înscrierea formațiunii în registrul partidelor politice din Republica Moldova. Formațiunea a fost fondată de fostul ministru al apărării moldovean, Anatol Șalaru, ex-liberal. La congres au participat 1.200 de delegați și invitați din Republica Moldova și din România. Printre invitații din România s-au numărat senatori și deputați, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din România.
În cadrul congresului, Traian Băsescu a fost ales cu unanimitate de voturi în funcția de președinte de onoare al PUN. De asemenea, congresul a decis ca, până la clarificarea juridică a cetățeniei moldovene a lui Băsescu, funcția de președinte al partidului să rămână vacantă.
În ianuarie, Igor Dodon i-a retras cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu prin decret, dar nu și soției acestuia.
Băsescu și soția sa, Maria, au solicitat cetățenia Republicii Moldova și au depus cerere în acest sens la 8 martie 2016, cetățenia fiindu-le acordată la 9 iunie același an. Cererea a fost soluționată în numai trei luni, deși termenul legal este de un an, a scris presa de peste Prut.
Traian Băsescu i-a intentat proces lui Igor Dodon pe motiv că i-a anulat cetățenia Republicii Moldova. Primul termen de judecată a fost amânat în data de 30 mai din cauză că reprezentantul lui Dodon nu s-a prezentat, următorul termen fiind programat pentru 30 iunie.