Cea care a anunţat autorităţile pentru trimiterea elicopterului a fost soţia lui Zsolt. „Duminică dimineaţa, a venit primul apel de la Zsolt, în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la comportamentul lui George. Apoi, după-masa în jurul orei 17 (ora României), ora 20 la ei, a sunat din nou şi mi-a zis că George se simte foarte rău, abia mai poate să facă doi paşi şi în continuare doreşte doar să urce. Zsolt m-a rugat să contactăm agenţia, compania de asigurări şi tot ce e nevoie, pentru a fi scoşi cu elicopterul de dimineaţă. La ora la care m-a sunat, ei erau încă în peretele de gheaţă, iar Zsolt a zis că revine cu un telefon peste câteva ore, urmând ca el să încerce să coboare cumva cu George până la locul de bivuac, unde aveau şi un depozit de echipament, între cele două tabere. Erau singuri pe acest traseu. Din păcate, Zsolt nu a mai reuşit să sune, însă noi cei de acasă, am reuşit să rezolvăm evacuarea lor şi aşteptăm totuşi un telefon de la ei. Nu am ştiut dacă au rămas fără baterie, dacă nu au semnal sau dacă e problemă cu starea lor. Dimineaţă la ora 4 (ora României), spre bucuria noastră, a sunat Zsolt şi a zis că au reuşit să ajungă la locul de bivuac şi sunt ok. I-am dat detalii despre evacuare şi apoi au aşteptat să sosească elicopterul„, a precizat Minerva Vincze, potrivit adevarul.ro.
Zsolt Torok este în tabara de bază, alături de Cristian Tzecu şi Cătălin Neacşu, iar George Porancia a fost dus direct în Kathmandu la spital, unde acum primeşte îngrijiri medicale şi este bine.
CITEŞTE ŞI: Tragedie pe Everest: Cel puţin 13 persoane au murit, după ce au fost surprinse de avalanşă
Ticu Lăcătuşu pleacă pe Hilamalya, pentru escaladarea vârfului Tsartse
Alpinistul Ticu Lăcătuşu, primul român care a cucerit Everestul şi singurul care a cucerit cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente, va încerca escaladarea în premieră mondială a vârfului himalayan Tsartse, înalt de 6.346 m.
Din expediţia condusă de Ticu Lăcătuşu, care se va desfăşura în perioada 22 aprilie-26 mai, fără şerpaşi de altitudine, mai fac parte alpiniştii Viorel Amzăroiu, Cristi Gruia şi Sebi Paulenco, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Vârful virgin Tsartse face parte din masivul Mukut, grupul Sanndache Himal, regiunea himalayană Dhaulagiri, fiind situat în nordul Nepalului, în apropierea graniţei cu Tibetul. Vârful este în acest moment încă neurcat de om deşi a fost încercat în ultimii ani de alpinişti din Japonia, Franţa, SUA, Germania, Romania, Australia. Constantin Lăcătuşu, împreună cu germanii Frank Meutzner şi Goetz Wiegand, a încercat acest vârf de trei ori, în 2006, 2012 şi 2013, dar vârful a rămas necucerit.
În cursul acestor tentative, Lăcătuşu şi cei doi colegi germani au urcat în premieră absolută vârful botezat Europa (6.403 m, cel mai înalt din masiv), dar şi Tashi Kang (6.386 m, al doilea pisc din masiv, Tsartse fiind al treilea). Ultima tentativa aparţine unei echipe australiene, în toamna anului trecut. Tsartse este înconjurat din toate părţile de versanţi stâncoşi dificili care îl apără aidoma unei fortăreţe inexpugnabile.