Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului

Astăzi se împlinesc doi ani de când a izbucnit războiul teribil din Ucraina. De atunci și până acum, rușii nu și-au îndeplinit obiectivele așa-zisei operațiuni militare speciale, iar specialiștii sunt de părere că acest conflict sângeros nu se va încheia foarte curând.
Alina Costache
24 feb. 2024, 11:36
Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului
Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului

În timp ce Rusia încă încearcă să ocupe teritorii în mod ilegal, nici Ucraina nu reușește să elibereze teritoriile cucerite. Singurul lor sprijin este în continuare ajutorul internațional, însă și acesta devine tot mai greu de obținut.

Citește și: Risc de escaladare a războiului. Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Doi ani de război în Ucraina: rușii încă mai continuă masacrul

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022, când rușii au invadat țara vecină. Liderii de la Kremlin au spus atunci că au demarat o „operațiune militară specială” care urmărește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Războiul care trebuia să țină câteva zile sau săptămâni s-a prelungit și s-a soldat cu zeci de mii de morți din ambele tabere.

Primul conflict din Ucraina a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiștii susținuți de Rusia au reușit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul țării. În 2021, rușii au început să transporte armament și trupe în apropiere de granița cu Ucraina, deși au dezmințit în mod repetat că intenționează să atace țara vecină.

Invazia a început din nordul Ucrainei, iar principala țintă a fost capitala Kiev, dar rușii au fost opriți pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, rușii și-au concentrat eforturile în estul și sudul Ucrainei, reușind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv orașele Herson și Mariupol, unde 500 de soldați ucraineni și aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic mai multe săptămâni în buncărele oțelăriei Azovstal.

Până la jumătatea anului 2022, ucrainenii au reușit să se mobilizeze și, cu ajutorul armelor primite de la aliații occidentali, au oprit atacurile rusești. Bătălii grele s-au dat în Donețk și Luhansk, dar și la Zaporojia unde rușii au reușit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internațională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru mondial.

În toamna anului 2022, ucrainenii au declanșat o contraofensivă neașteptată în sud, reușind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie, atunci când armata ucraineană a intrat în orașul Herson. Ulterior, rușii au declanșat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unitățile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete și drone rusești au murit numeroși ucraineni și au fost avariate mii de clădiri civile.

În anul 2023 luptele grele s-au dat în estul și în sud-estul țării. Totul s-a transformat într-un război de uzură în care părțile nu au reușit să obțină victorii importante, ci doar au fost distruse clădiri civile. Zaporojia este locul de unde Kievul a încercat să lanseze o contraofensiva în vara anului 2023, însă operațiunea nu a avut rezultatele așteptate de ucraineni. Lupte sângeroase s-au dat și în orașele Soledar și Bakhmut din estul țării.

La împlinirea a doi ani de la declanșarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Deși în Orientul Mijlociu s-a declanșat o nouă criză cu impact în toată lumea, Ucraina este ajutată în continuare de comunitatea internațională cu arme, muniție și echipamente performante. Recent, liderii UE au aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Probleme legate de furnizarea ajutorului sunt în SUA, acolo unde republicanii au blocat acordarea de noi fonduri.

În prezent, Rusia adună un număr mare de trupe lângă Zaporojia, în sudul Ucrainei, fiind vorba despre aproximativ 50.000 de militari. De asemenea, rușii forțează liniile ucrainene de pe frontul de est și, recent, au reușit să ocupe mare parte din orașul Avdiivka din regiunea Donețk. Ei au ca obiectiv cucerirea întregii regiunii pe care o consideră ca fiind a Rusiei.

Think tank-ul american RAND Corporation a stat de vorbă cu un grup de experţi despre starea conflictului şi perspectivele acestuia din prezent, dar și din viitor.

Raphael Coher este de părere că soarta războiului din Ucraina va depinde foarte mult de alegerile din SUA și dacă ajutorul american va mai continua să ajungă în Ucraina.

Citește și: Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia: „În Ucraina, se joacă securitatea europeană și a Republicii Moldova”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania