S-a luat măsura arestării preventive pentru 30 de zile față de Balazs Arpad Csaba și Burszan Kalman, iar ceilalți șapte inculpați din dosar, Gombos Attila, Feher Levente, Cornăcel Marin Iulian, Takacs Zoltan, Andras Imre, Denes Ibolya și Kiss Elod Zoltan au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit portalului Tribunalului Mureș.
Încheierea nu este definitivă și poate fi atacată cu contestație în 48 de ore.
Cele nouă persoane au fost reținute inițiale în urma unei acțiuni de amploare, derulate în miercuri, când aproape 170 de polițiști, sprijiniți de 117 jandarmi, sub coordonarea procurorilor, au desfășurat 82 de percheziții în județele Mureș, Harghita, Covasna, Cluj, Brașov, Galați, Sibiu și în București.
Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2014 — 2015, mai multe persoane din județele Mureș și Harghita, prin intermediul unor cetățeni maghiari, ar fi înființat trei societăți comerciale de tip fantomă prin intermediul cărora ar fi furnizat documente justificative unor agenți economici beneficiari, cu scopul sustragerii de la plata T.V.A. aferentă și a impozitului pe profit datorat statului și a însușirii respectivelor sume de bani.
‘S-a stabilit totodată că între societățile comerciale în cauză există o strânsă legătură, existând suspiciunea că aceste trei societăți comerciale ar fi controlate și coordonate în fapt de aceleași persoane, activitatea fiecăreia mutându-se, cu ocazia declarării lor inactive, succesiv. În urma verificărilor fiscale efectuate în cauză, s-a constatat faptul că societățile comerciale verificate, au aparența de societăți de tip fantomă — neavând angajați în perioada în care au fost emise documentele în favoarea beneficiarilor, au furnizori care nu au declarat livrări către aceștia, nu au depus bilanțuri către organele fiscale și nu dețin bunuri corporale’, precizează un comunicat de presă al IPJ Mureș, remis Agerpres.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în urma celor 82 de percheziții, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 19 persoane, pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.
În urma perchezițiilor efectuate în județele Mureș, Harghita, Covasna, Cluj, Brașov, Galați, Sibiu și în București, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, carduri bancare și sume de bani, respectiv 540.000 de lei și 15.500 de euro.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a precizat că acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
Citeşte şi Percheziţii la firmele de colectare a gunoiului. Prejudiciul se ridică la 1 milion de euro