Doi astronauţi americani au oprit scurgerea de amoniac de la bordul ISS

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au înlocuit cu succes sâmbătă, în spaţiu, o pompă defectă de la bordul staţiei, reuşind astfel să oprească scurgerea de amoniac de la un sistem de răcire, în cadrul unei misiuni de urgenţă fără precedent.
Iulian Tudor
12 mai 2013, 10:47
Doi astronauţi americani au oprit scurgerea de amoniac de la bordul ISS

Amoniacul este utilizat pentru răcirea circuitelor prin care trece curentul electric la bordul staţiei, produs de panourile solare ale acesteia.

Misiunea astronauţilor Tom Marshburn şi Chris Cassidy, realizată mai repede decât era prevăzut, a avut o durată de cinci ore şi jumătate, relatează AFP, citat de Mediafax.

Începută la ora 12.44 GMT, reparaţia s-a încheiat la ora 18.14 GMT, a anunţat NASA. „Marshburn şi Cassidy au revenit la bordul ISS”, a anunţat agenţia spaţială americană prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.

Citeşte şi Prima rază de soare deasupra Statelor Unite, fotografiată din spaţiu

La aproximativ trei ore după începerea misiunii, cei doi astronauţi au reuşit să înlocuiască pompa care se defectase. „Noua pompă a fost instalată şi funcţionează”, a anunţat NASA.

O oră mai târziu, astronauţii au pus acea pompă în funcţiune şi, după alte 30 de minute de observare, nu au constatat nicio scurgere de amoniac. „Nu mai există scurgeri! Îi vom aduce pe Tom şi pe Chris înapoi la bordul staţiei”, a anunţat pe Twitter Chris Hadfield, comandantul ISS care a coordonat această misiune.

NASA precizează că „acea pompă va trebui să fie supravegheată mai mult timp pentru a afla dacă înlocuirea ei a pus capăt acelei scurgeri”, se afirmă în comunicatul emis de agenţia spaţială americană.

Cei doi astronauţi americani, pentru a evita o eventuală contaminare, au aşteptat apoi ca Soarele să ardă urmele de amoniac de pe costumele lor, înainte de a reveni la bordul ISS.

Citeşte şi ULUITOR. Ce se întâmplă când storci un prosop ÎMBIBAT cu apă în spaţiu VIDEO

NASA a subliniat faptul că vieţile celor şase astronauţi de pe ISS nu au fost puse în pericol, admiţând totuşi că incidentul a fost unul „grav”. Potrivit specialiştilor, această ieşire pe orbită, cea de-a 168-a din istoria ISS, este una fără precedent, întrucât a fost pregătită într-un interval foarte scurt. Norm Knight, directorul departamentului de zboruri spaţiale din cadrul NASA, a spus că această ieşire pe orbită a creat un precedent, fiind „probabil una dintre cele mai rapide” din istoria agenţiei spaţiale americane.

Astronauţii americani au o experienţă bogată în domeniul ieşirilor în spaţiu şi fiecare dintre cei prezenţi la bordul ISS are la activ peste 18 ore de „activităţi extra-vehiculare”.

Agenţia spaţială rusă – Roskosmos – a comparat, sâmbătă, această ieşire în spaţiu cu „un nou zbor al unui mic vehicul spaţial”, spunând că a fost „o plimbare pe orbită care nu s-a numărat printre cele mai uşoare”.

„Purtând costumele lor care cântăresc peste 100 de kilograme, astronauţii se deplasează cu ajutorul braţelor. După fiecare ieşire, ei revin la bordul staţiei ca după o luptă, cu braţele acoperite de vânătăi şi cu băşici pe umeri”, a precizat directorul segmentului rus al ISS, Vladimir Soloviev.

Actualul echipaj al ISS a alertat joi centrul de comandă al ISS, cu sediul la Houston, în legătură cu prezenţa „unor mici fulgi albi care plutesc în jurul Staţiei”.

Citeşte şi Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională a prins un extraterestru…de 1 Aprilie FOTO

Imaginile transmise de echipaj au confirmat faptul că acea scurgere provenea de la unul dintre sistemele de răcire, care se defectase deja o dată, pe 1 noiembrie 2012. Vladimir Soloviev declarase vineri că acea scurgere, detectată la nivelul segmentului american al ISS, reprezintă „o anomalie foarte gravă”.

Directorul de programe pilotate din cadrul Roskosmos, Alexei Krasnov, a minimalizat însă gravitatea incidentului, subliniind faptul că acele scurgeri de amoniac sunt destul de frecvente pe ISS: „Nu este pentru prima dată când apare o astfel de situaţie, din păcate”.

Pe lângă americanii Marshburn şi Cassidy şi canadianul Hadfield, actualul echipaj de pe ISS este alcătuit din ruşii Roman Romanenko, Pavel Vinogradov şi Alexandr Misurkin.

Citeşte şi Cum să te speli pe dinţi în spaţiu. Veţi avea o surpriză! VIDEO

Revenirea pe Terra, marţi, a trei astronauţi – Romanenko, Marshburn şi Hatfield – nu este pusă sub semnul întrebării, a anunţat NASA.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunțul la care nu putea decât visa: În cursă, în carne și oase!
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Andreea Esca, ipostaze mai puțin plăcute. Ar vrea șterse aceste poze
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea a pus ochii pe Călin Georgescu. Anunțul aruncă în aer România: Sunt acum pe invers?
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Los Angeles sub presiunea vânturilor puternice și a creșterii jafurilor
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului