Doi astronauţi au reparat sistemul electric al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au efectuat cu succes o ieşire pe orbită, miercuri, pentru a finaliza instalarea unui nou panou electric, deosebit de important pentru alimentarea cu energie a avanpostului orbital, a anunţat NASA.
Romania TV
06 sept. 2012, 15:59
Doi astronauţi au reparat sistemul electric al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Cei doi astronauţi, americanca Sunita Williams şi japonezul Akihido Hoshide, membri ai Expediţiei 32, reprezentând echipajul actual de pe ISS, au trebuit să înlocuiască mai întâi un şurub blocat, care a împiedicat instalarea noului panou electric în timpul precedentei ieşiri pe orbită, realizată săptămâna trecută. Ei au reuşit cu ocazia acelei misiuni să demonteze vechiul panou electric care se defectase.

ISS numără patru astfel de panouri electrice, cântărind fiecare 100 de kilograme, denumite „Main Bus Switching Unit”, care conduc electricitatea produsă de cele patru perechi de antene solare montate pe Staţie.

Panoul defect privase Staţia de electricitatea furnizată de două dintre cele opt antene solare şi i-a obligat pe astronauţi să oprească mai multe echipamente electrice.

Cei doi astronauţi care au ieşit miercuri pe orbită şi-au încheiat misiunea la ora 17.34 GMT, a precizat NASA.

Aceasta a fost cea de-a şasea ieşire pe orbită pentru Sunita Williams, căpitan de Marină, care cumulează astfel 44 de ore în spaţiul din afara ISS, un record pentru o femeie. Precedentul record era deţinut de astronauta americană Peggy Whitson.

Pe 20 august, rusul Ghenadi Padalka şi comandantul Expediţiei 32, Iuri Malentchenko, au efectuat o ieşire orbitală de 5 ore şi 51 de minute pentru a instala un scut special pentru a proteja unul dintre modulele ISS contra micrometeoriţilor şi deşeurilor spaţiale.

Ei au deplasat şi o macara telescopică, în vederea sosirii în spaţiu, la sfârşitul anului 2013, a unui nou modul rusesc, ce va fi ataşat Staţiei.

Pe lângă aceste două ieşiri orbitale, Expediţia 32 are misiunea de a pregăti sosirea la bordul ISS a patru vehicule spaţiale de tip cargo (două ruseşti, unul european şi unul japonez).

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii