Iniţial, pe 11 decembrie 2015, în urma unui proces care s-a judecat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Antik Levente a decis condamnarea avocatului Ioan Sava la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia, Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.
Totodată, avocata fusese obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfântei Cruci. În plus, cei doi urmau să publice hotărârea definitivă de condamnare, în extras, într-un cotidian local.
Soluţia nu a fost, însă, definitivă, şi a fost atacată, atât de DNA cât şi de cei doi avocaţi, cu apel, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Verdictul definitiv a fost pronunțat miercuri, când instanţa supremă a respins apelul procurorilor DNA, însă a admis apelurile formulate de soții Sava împotriva sentinţei date la Oradea.
Concret, judecătorii Înaltei Curți au desființat soluția Curții de Apel şi, rejudecând, au dispus achitarea celor doi de acuzaţii, pe considerentele prevăzute de articolul 16, aliniatul 1, litera b, din Codul de Procedură Penală. Potrivit acestuia, fapta imputată celor doi „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Dosarul de şantaj deschis pe numele celor doi avocaţi a pornit pe 20 noiembrie 2013 şi a constituit o premieră, întrucât face referire la mesaje postate pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă penală.