Doi elevi de la „Bolintineanu” au spus la audieri că s-ar fi dat câte 100 de lei

Avocatul fostei directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", care a participat luni la audierea mai multor elevi, a declarat că doi dintre cei chestionaţi de procurori au spus că au auzit că s-ar fi dat câte o sută de lei. Cu toate acestea, elevii nu au ştiut unde şi pentru cine s-au dat aceste sume.
Iulian Tudor
08 iul. 2013, 11:33
Doi elevi de la

Am participat la audierea a 20 de elevi. Aceştia au spus că au dat câte 50 de lei pentru ultimul clopoţel, câte 250 de lei pentru banchet şi câte 150 de lei pentru robe. Niciun elev nu a recunoscut că a dat bani. Doi dintre ei au afirmat însă că au auzit şi ei că s-au plătit o sută de lei, dar nu au ştiut să precizeze unde şi pentru cine s-au dat„, a spus avocatul George Moloman.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti continuă luni audierile în cazul dosarului în care se fac cercetări pentru suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, fiind aşteptaţi de anchetatori 46 de elevi, scrie Mediafax.

Anchetatorii au audiat până în prezent aproximativ 35 de elevi, printre care şi cei şapte candidaţi care au fost daţi afară din examen, după ce, la proba scrisă la Limba română susţinută în 1 iulie, ar fi fost prinşi în examen cu căşti şi telefoane mobile, a precizat avocatul.

Procurorii i-au audiat aproximativ 30 de minute pe fiecare dintre elevii care s-au prezentat luni la sediul Poliţiei Capitalei. Majoritatea celor chestionaţi au refuzat să spună, după audieri, ce întrebări le-au pus anchetatorii.

Alexandru Cojocaru, unul dintre elevii chemaţi pentru interogatoriu, a spus că tot ce a auzit referitor la eventuale acte de corupţie a fost de la televizor şi că, cel puţin din ce ştie el, la Liceul „Bolintineanu” se face carte. Acesta a precizat că acţiunea anchetatorilor a presupus un stres suplimentar atât pentru el, cât şi pentru colegii săi, în condiţiile în care s-a creat impresia că examenul ar putea fi anulat.

Nu pot să spun că am scris mai puţin pentru că autorităţile au făcut o anchetă. Cu toate acestea, s-a făcut o confuzie, pentru că, din ce am văzut la televizor, am înţeles că examenul putea fi anulat. Acest lucru a reprezentat un factor de stres„, a spus Alexandru Cojocaru.

Mama lui Alexandru Cojocaru, care l-a însoţit la discuţiile cu procurorii, a spus că, dacă la bacalaureat s-a dat mită, acest lucru nu este corect, întrucât nu este normal ca unii să înveţe, iar alţii să ia examenul pentru că au dat bani.

Alexandru Cojocaru a mai povestit ce s-a întâmplat în 1 iulie, când anchetatorii au descins în liceu. „După examen, i-am văzut pe poliţişti afară. Ne-au percheziţionat şi ne-au spus că nimeni nu are voie să-şi ia bagajele. Vroiau să vadă câţi bani avem la noi. Eu aveam 10 lei, însă nu ştiu de ce ar fi contat. Poate aveam bani mai mulţi la mine ca să-mi cumpăr ceva”, a mai spus Alexandru Cojocaru.

El a precizat că, în opinia lui, anchetatorii nu trebuiau să vină cu autocare la liceu ca să îi ducă pe elevi la audieri şi nu era normal să fie opriţi în liceu.

„Am înţeles că nu ar fi existat mandate emise pe numele nimănui, şi nu era normal să fim ţinuţi în laboratoare. Ulterior, după intervenţia părinţilor, care nu i-au lăsat să ne ia, ni s-a spus într-adevăr că putem veni altă dată să dăm o declaraţie”, a mai spus Alexandru Cojocaru.

Promovabilitatea la bacalaureatul susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, unde sunt suspiciuni de fraudare a examenului, este de aproximativ 58%, a declarat luni, pentru Mediafax, un oficial al unităţii de învăţământ, precizând că nu sunt variaţii majore faţă de anii anteriori.

Procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat înregistat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu este peste media pe ţară, de 55,4 la sută, înaintea contestaţiilor.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu la Realitatea TV, vineri seară.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni, începând cu ora 10.00, au fost reluate audierile.

Premierul Victor Ponta a spus că aşteaptă explicaţii din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, referitor la audierile poliţiei în cazul bacalaureatului, iar Guvernul ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă au existat nereguli legate de proceduri la nivelul magistraţilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Citeşte şi REZULTATE BAC 2013 EDU.RO S-au afişat notele la Liceul Dimitrie Bolintineanu

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători