Traseele nemarcate, inaccesibile turiştilor şi care nu se regăsesc pe nicio hartă pot fi acum la îndemâna tuturor iubitorilor de munte, printr-un proiect ingenios, realizat de doi copii din Târgovişte, de 13, respectiv 14 ani, scrie adevarul.ro.
Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu au inventat gadgetul care localizează accidentele sau care le arată turiştilor trasee „neumblate”. Totul a fost posibil în doar două luni, cu resurse minime, găsite prin rafturile Palatului Copiilor din Târgovişte. Cei doi fac parte din Cercul de Electronică şi Robotică, iar ideea realizării unui dispozitiv atât de util în viaţa de zi cu zi, le-a venit după producerea nefericitului accident din Munţii Apuseni, unde, pe 20 ianuarie, un avion pilotat de Adrian Iovan a aterizat forţat din cauza givrajului, iar pilotul şi tânăra Aura Ion au murit din cauza leziunilor şi a faptului că nu au fost localizaţi de autorităţile competente, echipele de salvatori ajungând la ei foarte târziu.
„Proiectul se bazează pe o platformă Arduino, care primeşte date de la un receptor GPS şi le stochează pe un card SD. Cardul poate fi scos ulterior şi băgat într-un calculator. Datele de la GPS pot fi transformate în hartă. Practic se poate localiza un punct de pe o hartă, o maşină, o clădire. Maşina, de exemplu, poate fi verificată ce traseu a urmat într-o zi”, a explicat Şerban Laurenţiu.
Colegul său, Sebastian Darman, recunoaşte că cel mai greu le-a fost să inventeze softul care să recunoască toate aceste date atât de utile în cazuri de urgenţă şi nu numai. Efortul lor nu trecut neobservat şi poate fi implementat la scară largă de unul dintre cei mai mari operatori de cablu şi telefonie din România, UPC.
„Am început să ne documentăm imediat după tragicul accident din Apuseni şi am realizat că materialele ne pot fi oferite aici la club. Softul a fost principalul adversar, deorece, în primă fază nu ne-a mers. Dar am muncit şi am realizat softul. Am muncit la el în jur de două luni. Acest proiect e unicat în România. Nu mai există. Suntem mândri că o firmă mare din România s-a implicat”, ne-a spus Sebastian Darman.