Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, cei doi ingineri ar fi cerut șpagă „de-un grătar” în schimbul emiterii avizelor de amplasament Electrica, având ca pretext nerespectarea unor cerințe tehnice sau a distanței până la stâlpii de electricitate. Cercetările au scos la iveală două cazuri concrete în care solicitantul a fost forțat să plătească mită pentru a evita complicațiile.
Primul caz, din noiembrie 2022, a fost semnalat de un orădean care s-a prezentat la Poliție și l-a denunțat pe unul dintre cei doi ingineri, susținând că a fost contactat și i s-a cerut o sumă de 500 de lei pentru emiterea avizului de amplasament Electrica fără obiecțiuni, arată actele intrate în posesia publicaţiei eBihoreanul.
Investigațiile ulterioare au relevat că modul de operare al inginerilor consta în insistența pentru întâlniri personale cu solicitanții, unde negocierea sumei de mită avea loc. Mai mult, cei doi nu aveau justificare legală pentru taxa suplimentară percepută, iar atribuțiile lor se limitau la verificarea impactului construcțiilor asupra rețelelor electrice.
Deși angajați într-o companie privată, cei doi ingineri au fost trimiși în judecată sub acuzația de luare de mită, întrucât activitatea lor este sub controlul unei autorități de stat, iar legea penală le sancționează faptele ca pe ale unor slujbași de la stat.
Condamnată de astfel de practici, Sucursala Oradea a Societății de Distribuție Energie Electrică Transilvania Nord-Vest a reacționat prompt, suspendând contractele de muncă ale celor doi ingineri și colaborând strâns cu autoritățile pentru tragerii acestora la răspundere penală.
Scandalul a atras atenția asupra necesității unei monitorizări mai stricte a procedurilor de emitere a avizelor de utilități și a condus la o reacție fermă din partea companiei implicate, care și-a declarat intoleranța față de astfel de practici corupte, asigurând publicul că va lua măsuri riguroase pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.