Ministrul Sănătăţii a oferit, în exclusivitate la România TV, noi detalii despre starea medicilor infectaţi cu Covid-19. ”Este o stare critică, sunt pe ventilație mecanică, au prognostic rezervat în acest moment. Situația este critică” , a declarat ministrul sănătății. Ambele doctorițe de doar 40 de ani se află la „Matei Balş”.
Directorul Institutului ”CC Iliescu”, Șerban Bubenek, susține că cele 2 doctorișe de la Spitalul Georta nu sunt internate la ”CC Iliescu” și nici nu au vreun pacient la terapie intensivă, cu simptome de coronavirus.
”În cadrul Institutului CC Iliescu nu avem niciun pacient cu Covid-19 în stare critică. Nu avem niciun medic la terapie intensivă, în stare critică.”, a spus Bubenek, la Antena 3. Bubenek a explicat că una dintre doctorițele de la Spitalul Gerota se află la Spitalul ”Matei Balș” și chiar dacă este interrnată la terapie intensivă, azi se simte mai bine decât ieri.
Ministrul Sănătății a declarat faptul că sunt 184 de cadre medicale infectate cu coronavirus, dintre care majoritatea la Suceava și Spitalul Gerota.
”La nivel național sunt 184 de cadre medicale, cel mai mare focar este la Suceava cu 90 de cadre medicale infectate. Avem două focare importante Gerota și Suceava, majoritatea sunt cazuri asimptomatice dar avem 32 de cazuri pe terapie intensiva si 26 grave. Suceava fiind un focar cu multi pacienti in stare grava nu neaparat cadre medicale. ” , a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la România TV.
În legătură cu modul de testare pentru coronavirus, Nelu Tătaru a declarat faptul că se testează conform anumitor proceduri și anchete epidemiologice.
”In acest moment indicatia este sa testezi anumite categii, ma repet, un test negativ, testand toata populatia, nu evita izolarea. Nu ne spune nimeni ca peste trei zile nu devine pozitiv. Aceasta testare trebuie sa se faca pe contacti, pe persoane din grupe de risc, care prezinta simptome respiratorii, pneumonii chiar daca nu au contact cu persoane infectate Pe personalul medical din prima linie.” , a declarat ministrul sănătății.
Nelu Tătaru a declarat faptul că România ar putea intra în scenariul patru oricând, chiar într-o zi sau două. Cu toate acestea, autoritățile sunt pregătite.
”Putem intra în scenariul patru și într-o zi, două. Avem 2000 de paturi la infectioase. In functie de evolutia, intram si in stadiul 4. Ne gandim ca cei cu simptomatologie usoara sa fie tratati acasa si cei medii si severe sa ramana internati pentru suport” , a declarat Nelu Tătaru.
De asemenea, Nelu Tătaru a confirmat faptul că, conform scenariului patru, medicii cu o stare de sănătate bună vor putea veni în spitale și trata pacienții.
”Există posibilitatea, în scenariul patru ca medicii cu o stare de sănătate bună să fie prezenți în spitale, să trateze pacienții”, a continuat ministrul.