Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 19 martie, extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale în cauza având ca obiect falsificarea unor reţete de către anumite cadre medicale, în baza cărora s-au decontat sume importante prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), se arată într-un comunicat al Ministerului Public remis joi agenţiei Mediafax.
Potrivit procurorilor, în perioada 1 septembrie 2008 – 31 august 2009, Tiberius Viorel Mogoş, medic primar la o unitate medicală cu profil diabetologic, a întocmit fictiv reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informaţii referitoare la pacienţi cărora nu le-a recomandat aceste medicamente sau la pacienţi care nu se aflau în evidenţa sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.
„Învinuitul remitea aceste reţete, dar şi pe cele completate de către învinuita Dondoi Carmen (medic rezident în cadrul aceluiaşi cabinet), învinuitei Oprea Georgeta Doina, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să primească valoarea medicamentelor de la CASMB”, au precizat procurorii.
Într-o singură zi erau completate şi emise pe numele aceluiaşi pacient reţete cu diagnostic diferit, respectiv diabet zaharat insulino-dependent în prima reţetă şi diabet zaharat non-insulino dependent în cea de-a doua. Totodată, erau eliberate reţete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal.
„O altă modalitate de săvârşire a faptei era preluarea medicamentelor de către medicul Mogoş Tiberius Viorel direct de la farmacie, urmată de remiterea către aceasta a reţetelor necesare, pentru a fi decontată valoarea medicamentelor la CASMB”, au precizat procurorii.
Cei doi medici şi farmacista au produs în acest fel un prejudiciul de 2.341.794 de lei.
Medicul Tiberiu Viorel Mogoş este cercetat pentru fals intelectual (718 acte materiale), complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la infracţiunea de uz de fals (1.373 de acte materiale), iar Carmen Dondoi a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale (430 de acte materiale), complicitate la uz de fals (430 de acte materiale) şi complicitate la înşelăciune, iar Georgeta Doina Oprea de fals material în înscrisuri oficiale (1.373 acte materiale), uz de fals şi înşelăciune.
În septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a înaintat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sesizare, însoţită de documente doveditoare pentru continuarea investigaţiilor, care indica o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 de miliarde de lei vechi, comisă de un prezumtiv „grup organizat”.
În 21 ianuarie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub acuzare pe medicul Tiberiu Mogoş şi pe administratorul lanţului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, pentru o fraudă de 21 miliarde de lei vechi, în urma eliberării unor reţete pentru diabetici.
Medicul a fost acuzat că, în perioada octombrie 2008 – august 2009, a prescris 73 de reţete gratuite în care au fost consemnate date de identitate ale unor persoane decedate, precum şi alte două reţete „cu încălcarea normelor legale”. Procurorii au verificat atunci modul în care au fost eliberate 3.000 de reţete.
În martie 2010, procurorii au descins la sediul farmaciei 2Na din Unirii, precum şi la alte două depozite de medicamente, de unde au fost ridicate documente şi computere.
Într-un alt caz, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au trimis în judecată 33 de persoane, dintre care 20 de farmacişti şi nouă medici, pentru eliberare de reţete false cu valoare compensată pe numele unor falşi pacienţi, astfel fiind păgubită Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu aproximativ două milioane de lei.
Cei 20 de farmacişti sunt Prioteasa Constantin Wychy-Nessy, Vecserdi Geta, Şerban Claudia-Elena, Solomon Anca-Mihaela, Besciu Ştefan Liviu, Boţu Maria Dalia, Ciotaru Mihnea, Cîrstea Ioana Luiza, Filoti Marinela, Mihuţ Magdalena, Săvulescu Claudia Cristina, Stoiciu Alexandru, Tencaliec Anca Monica, Voicu Cristina, Craina Adriana, Munteanu Mihaela, Ştiucă Alina Mihaela, Negulescu Ermina, Pătraşcu Florica Monica, Pătraşcu Sorin Gelu. Cei nouă medici sunt Sescu Cristina-Daniela, Alexandru Aurelia, Badea Carmen, Boţoagă Victoriţa, Galeş Laurenţia Nicoleta, Iftimie Mihaela Carmen, Leontescu Anca Marilena, Mudava Comănoiu Sinona Ana, Spătaru Doina, precum şi pe Mihai Mirela Gabriela, Sescu Gabriel, Sescu Laurenţiu Aurelian, Sescu Maria Mirabela.
Anchetatorii au stabilit că farmacistul, care de regulă era dirigintele de farmacie sau coordonatorul de zonă, stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie, ulterior, medicul prescrind în mod constant numeroase reţete false cu valoarea compensată. Reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.
Medicul înmâna reţete false farmacistului, care le introducea în programul de gestiune al farmaciei şi le înainta spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate. Farmacistul verifica „formal” reţetele, completa rubrica „am primit”, uneori prin falsificarea scrisului şi semnăturii beneficiarului reţetei, iar alteori farmacistul se trecea, în mod fals, drept împuternicit al pacientului.