Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală. În jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat. Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii, transmite MApN.
Cel mai mare pericol pentru militarii români în acea zonă sunt bombele improvizate. Militarii români asigură securitatea în zonă, iar mulţi dintre ei instruiesc autorităţile locale.
„Aceste mijloace explozive improvizate reprezintă principala ameninţare nu numai pentru militarii români, pentru toţi militarii coaliţiei care operează în Afganistan. Realitatea demonstrează că este foarte greu să detectezi, mai cu seamă în mişcare, astfel de dispozitive. Libertatea de acţiune aparţine celor care folosesc astfel de dispozitive pentru a descuraja patrularea şi producerea de pierderi militarilor NATO care operează zona, acest lucru continuă să genereze multe probleme”, a declarat Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, la România TV.
„Avem stabilit un calendar de retragere cu aliaţii noştri din NATO şi începând din 2014 urmează retragerea tuturor trupelor din Afganistan. Este adevărat că la summitul de la Chicago şefi de state şi de guverne au luat o decizie pentru a păstra în Afganistan numai o forţă destinată pregătirii trupelor de securitate afgană”, a mai spus Dobriţoiu.
„Noi, alături de aviaţie, ne-am angajat să ne respectăm în continuare toate aceste angajamente astfel încât să demonstrăm solidaritate cu aliaţii, cu poporul afgan, care suferă în egală măsură în urma insurgenţei talibane şi sper ca aceste viitoare misiuni să fie mai puţin riscante decât actuale”, a declarat fostul ministru al Apărării.
Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa duminică ridică la 25 numărul românilor decedaţi în teatrele de operaţii. Alţi 122 au fost răniţi. În Afganistan mai sunt 1.029 de militari români, majoritatea în provincia Zabul.
Odată cu decizia retragerii trupelor din Afganistan, numărul militarilor care îndeplinesc misiuni scade treptat. Astfel, până la începutul anul 2014 vor mai fi aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, majoritatea ofiţeri de instrucţie.
„Conform planificării NATO, vom asigura în continuare unităţi şi militari români pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan, dar sigur începând din anul 2014 cu o reducere semnificativă. (…) Probabil în prima parte a anului viitor vom avea undeva la vreo mie de militari şi din semestrul II, doar militari, mai ales ofiţeri la nivel de instrucţie, dar asta vom şti mai exact după ce se realizează planificarea NATO la nivelul forţelor NATO şi al forţelor internaţionale care acţionează în Afganistan”, declara ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Potrivit demnitarului, efectivele din Afganistan au fost reduse începând cu acest an, diferenţa dintre începutul de an şi semestrul al doilea fiind de circa 300 de militari.
Ţara noastră mai are alţi 60 de militari care îndeplinesc misiuni specifice în Kosovo şi 36 în Bosnia-Herţegovina.