Doi participanţi la protestul anti-certificat COVID de marţi de la Parlament au fost reţinuţi pentru vandalizarea maşinilor şi forţarea intrării în instituţie.
Primul protestatar reţinut marţi seara este un bărbat de 50 de ani, bănuit că a pulverizat vopsea pe patru mașini din curtea Parlamentului la protestul de marţi.
„Cel în cauză a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertății, din municipiul București, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție.
Față de bărbat, se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.”
În paralel, cu privire la evenimentul de astăzi, sunt cercetate alte două infracțiuni, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional”, a tranmis MAI.
Miercuri dimineaţă a fost reţinut pentru 24 de ore un al bărbat, suspectat că a forțat poarta Senatului. Este vorba despre un tânîr de 23 de ani care a fost identificat după analizarea imaginilor video de la protest.
Citeşte şi: Amenzi și dosare penale pe bandă rulantă, după protestul de la Parlament. Anunțul făcut de MAI
De asemenea, MAI a anunţat că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, care s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate de la Parlament au primit amenzi în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.
Protestatarii care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului, marţi, au fost introduşi cu maşinile de persoane care aveau drept de acces în instituţie, a precizat un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Conducerea MAI susţine că „adunarea publică nu a fost autorizată” şi că aceasta „a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice”, respectiv grupul parlamentar AUR.
Reprezentanţii MAI prezintă şi cronologia evenimentele de la Palatul Parlamentului.
„În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.
În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehicule aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.
În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.
Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).
Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine”, a transmis MAI într-un comunicat de presă.
Oficialii din MAI au mai precizat că „persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceste persoane au fost conduse în zona exterioară curții imobilului”.
Conducerea MAI mai precizează că „în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale”.
„Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice”.
„La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane. Pe tot timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.
În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.
În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale”, a mai transmis conducerea MAI.