Puii de urs erau în căutare de hrană și au rămas blocați în tomberon. Jandarmii din Brașov au fost anunțați de prezența animalelor și au mers la fața locului să îi elibereze.
În cele din urmă, fiind eliberați, urșii au fugit în pădure.
”Povestea poate părea simplă și ne bucurăm că a fost așa, pentru că ursoaica nu a fost observată în zonă. Prezența ei ar fi reprezentat un real pericol”, au spus jandarmii din Brașov.
Urșii au fost văzuți tot mai des, în ultima perioadă, în locuri populate de oameni. În urmă cu două zile a fost trimis un mesaj RO-Alert în Brașov, după ce un urs a fost surprins în timp ce se plimba pe o stradă din oraș.
Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că ordonanţa de urgenţă care permite intervenţia rapidă a autorităţilor în localităţile atacate de urşi, rezolvă doar parţial problema.
”În cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor. Problema s-a amplificat foarte mult în ultimii 5-6 ani de zile, interval în care populaţia de urşi s-a mărit cu aproape 50%. În 2016, am avut în judeţ aproximativ 1.250 de urşi, acum avem peste 1.900 de urşi. Dar nu se vede doar în statistică, ci în viaţa de zi cu zi, pentru că anul acesta prezenţa urşilor în localităţi a devenit un fenomen cotidian.
În 2016 s-a interzis vănătoarea urşilor. Rezolvarea acestei probleme se poate face prin intervenţie imediată, dacă ursul e în localitate, iar pe termen lung se poate rezolva prin intervenţie prealabilă, pentru a restabili echilibrul între om şi urs”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna într-un interviu acordat jurnaliştilor de la News.ro.
Citiți și Mesaj RO-Alert în Braşov. Un urs a fost văzut în oraş