Cei doi bărbaţi sunt reţinuţi conform legislaţiei antiteroriste şi au fost conduşi la un post de Poliţie din Belfast pentru a fi interogaţi, a precizat Poliţia din Irlanda de Nord (PSNI).
Poliţia a difuzat vineri seară imagini surprinse pe camerele de supraveghere în timpul „incidentului” şi a lansat un apel către martori. „Am primit deja un mare număr de apeluri şi de informaţii”, a declarat, într-un comunicat, unul dintre anchetatori, Jason Murphy.
„Oamenii l-au văzut pe trăgător”, a adăugat el. „Răspunsul la ceea ce s-a întâmplat (…) se găseşte la localnici. Solicit oamenilor să facă ceea ce trebuie pentru Lyra McKee, pentru familia ei şi pentru oraşul Londonderry, să ne ajute să oprim această nebunie”.
Potrivit comisarului-şef adjunct al Poliţiei nord-irlandeze, Mark Hamilton, Lyra McKee a fost ucisă de un bărbat care a deschis focul contra poliţiştilor care au intervenit în cartierul Creggan, unde 50 de maşini au fost incendiate.
Jurnalista a murit la spital ca urmare a rănilor, a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă, vineri, la Londonderry, arătând că responsabili sunt „disidenţi republicani violenţi” şi „foarte probabil noua IRA”, grup disident a istoricei Armate republicane irlandeze.
Potrivit agenţiei literare Janklow & Nesbit, McKee s-a născut la Belfast şi a scris mult despre conflictul nord-irlandez şi consecinţele sale. Pe contul ei de Twitter, ea a publicat joi seara o fotografie care părea să prezinte violenţele din Londonderry din cursul nopţii, însoţită de explicaţia: „Complet nebunesc”.
Aceste violenţe au avut loc înaintea weekendului Paştelui, în cursul căruia republicanii sărbătoresc revolta care a avut loc la Dublin în 1916 şi care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, în Lunea Peştelui.
Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry – numit Derry de republicanii care refuză alipirea de Marea Britanie – este celebru pentru „Bloody Sunday” (duminica sângeroasă) din 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul asupra participanţilor la un marş paşnic, care s-a încheiat cu 14 morţi, în toiul „Tulburărilor” care s-au soldat cu 3.500 de morţi în decursul a trei decenii.
În ianuarie, explozia unei maşini-capcană la Londonderry a a alimentat temeri cu privire la nouă o intensificare a violenţei provocate de grupări paramilitare, în pline tensiuni pe tema Brexitului, un dosar în care frontiera irlandeză constituie în continuare unul dintre principalele puncte de stagnare.