Membrii grupării infracţionale au fost monitorizaţi, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, de către poliţiştii de frontieră ai Serviciului Teritorial Iaşi, în cooperare agenţi de la sectorul Bivolari şi sectorul Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor ce Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, care au documentat activitatea acestora.
„În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete provenite din fapte de contrabandă de la cetăţeni moldoveni. Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la realizarea/îndeplinirea rezoluţiilor infracţionale în funcţie de sarcinile/posibilităţile de acţiune ale fiecăruia în cadrul grupului”, se arată într-un comunicat publicat joi de Poliţia de Frontieră.
Potrivit news.ro, grupul infracţional, denumit „gruparea Trandafir”, era condus de un bărbat, G.A., cetăţean moldovean. Acesta furniza ţigări de pe teritoriul Republicii Moldova, „organiza comiterea fiecărui act de contrabandă” şi „relaţiona” cu beneficiarii ţigărilor România, discutând cu aceştia despre cantităţile pe care urmau să le primească, dar şi despre „sumele de bani pe care le primea de la aceştia”.
„Din actele administrate la dosarul cauzei rezultă că numitul G.A. a acţionat pe zone distincte situate la frontiera cu Republica Moldova, stabilind relaţii cu cetăţeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea constantă de acte de contrabandă”, potrivit comunicatului.
Următorul în ierarhia grupării era tot un cetăţean moldovean, V.V., care „acţiona drept a numitului G.A. în derularea actelor de contrabandă şi pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari”. Potrivit nchetatorilor, acesta venea des în România ca să îi ajute pe ceilalţi membri ai grupării să transporte ţigările de contrabandă către „beneficiari”, urmărea itinerariile de deplasare a maşinilor cu marfă şi deseori era antemergătorul acestora, ca să poată observa la timp eventualele echipaje de poliţie care ar fi putut pune în pericol operaţiunea.
Nivelul al doilea al grupării era format din destinatarii coletelor cu ţigări, beneficiarii, cei care le cumpărau de la lider şi apoi le distribuiau pe piaţa neagră din municipiul Iaşi, „urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare”.
„Astfel, au fost identificaţi ca beneficiarii unor importante cantităţi de ţigări, numiţii: B.D. zis – zona Frasuleni şi municipiul Iaşi, jude’ul Iaşi, M.D.I. – zona SIRAJ municipiul Iaşi, iar pentru zona Piaţa Nicolina, municipiul Iaşi a fost identificat M.A., cetăţean român, zis sau , care dispunea de o reţea bine pusă la punct de persoane care desfăşoarau activităţi ilegale sub directa şi stricta coordonare a acestuia. Astfel, au fost identificate numitele M.F.M. şi M. S., cetăţeni români, care plasau comenzile de ţigări provenite din contrabandă, în zona pieţii Nicolina şi ulterior le comercializau către populaţie. De asemenea, în cadrul aceluiaşi nivel au mai fost identificaţi ca destinatari ai mărfii de contrabandă şi cu rol de distribuire pe piaţa neagră din municipiul Iaşi, numiţii P.M. zis , pentru zona Lidl- Nicolina si C.B.I. şi M.I.R., pentru zona Piaţa Chiril, din municipiul Iaşi”, se arată în comunicat.
Pe nivelul al treilea se aflau români care locuiesc în zona de frontieră şi care primeau personal coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din Republica Moldova, de către liderul grupării şi complicii acestuia, iar apoi le predau persoanelor care le transportau către beneficiari.
Următorul nivel era format din cetăţeni moldoveni racolaţi să facă transporturile sau să supravegheze itinerariile, contra cost, iar ultima treaptă era reprezentată de doi lucrători vamali de la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, I. V. şi I.G.I., care atunci când erau de serviciu „facilitau trecerea” unora dintre membrii grupării.
„Pe segmentul trecerii ilegale peste frontieră a ţigărilor de provenienţă Republica Moldova, respectiv pe la frontiera verde peste râul Prut, grupul infracţional acţiona cu preponderenţă pe directia localităţilor Vladomira şi Hermeziu, zona preferata de G. A. şi directia localităţilor Frăsuleni, Şendreni, Sculeni zona preferată de către B.D., care domiciliază în apropierea râului Prut, aspect care îi permitea supravegherea activităţilor de contrabandă întreprinse, monitorizarea prezenţei în zonă a lucrătorilor de Poliţie de Frontieră pentru a evita surprinderea şi depistarea actelor de contrabandă, racolarea în cadrul grupului infracţional a unor persoane care domiciliază în zona de frontieră, în special tineri fără ocupaţie, precum şi depozitarea temporară a ţigărilor de contrabandă la domiciliul lor până la stabilirea împrejurărilor în care acestea urmau sa fie transportate pe raza municipiului Iaşi”, se mai arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, membrii „grupării Trandafir” erau foarte precauţi, ei coordonând activitatea în general prin întâlniri directe, iar dacă când foloseau mijloace de comunicare la distanţă foloseau un limbaj codificat sau evaziv.
„În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a reuşit capturarea cantităţii de 653.260 de ţigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 de lei”, potrivit comunicatului Poliţiei de Frontieră.
Miercuri, anchetatorii au făcut 20 de percheziţii domiciliare în acest caz, pe raza judeţului Iaşi, la care au participat 48 poliţişti de frontieră, din Iaşi şi 60 de jandarmi ai Grupării Mobile Bacău.
„Urmare a percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate/ indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: diferite sume de bani, cantitatea de 56.880 de ţigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 25.900 de lei, 39 de cartele SIM, un binoclu, un costum scafandru, trei bijuterii tip lanţ din metal galben, o tabletă, un laptop, un memory-stick, 185 de recipiente cu alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) conţinând cantitatea totală de 131,2 litri alcool, de provenienţă duty-free şi cu timbru acciză Republica Moldova, în valoare totală de 7.144 de lei, diferite înscrisuri utile cauzei si opt autovehicule indisponibilizate în valoare totală de 162.811 de lei”, se arată în comunicat.
Tot miercuri, şapte membri ai grupării au fost reţinuţi, iar joi urmează să fie prezentanţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar cei doi vameşi care îi ajutau pe suspecţi să intre în ţară sunt cercetaţi sub control judiciar.
În total, în acest caz sunt urmărite penal 34 de persoane.