Senatoarea Doina Anca Tudor se apără de acuzaţia procurorilor că ar fi intermediat mita dintre Ilie Carabulea şi fostul ei soţ, Daniel Tudor, cu argumentul că era în proces de divorţ, şi, din cauza relaţiei conjugale dezastruoase, ar fi şi lipsit din ţară în perioada indicată de procurori.
„Soțul meu părăsise domiciliul în 2013, în urma unor scandaluri interminabile, cum și-ar fi putut imagina cineva că aș fi putut să colaborez sau să merg la asemenea mârșăvii. Deci este indiscutabil. Eu nu eram în țară, pentru perioada aceea am documentele depuse la DNA, cu pașaportul, cu biletul de avion. Am mers la copilul meu în Statele Unite pentru că acolo locuiește. Am, în plus, toate actele medicale pe care le-am avut ca urmare a chinului pe care l-am trecut în 2013 și 2014, după 28 de ani de căsnicie. Sunt probleme personale, dar care contează enorm, pentru că nu se pot discuta lucrurile de care mă acuză ei”, a afirmat luni Doina Anca Tudor, după o vizită la DNA.
Varianta ei este susţinută şi de avocat, care a întărit că senatoarea nu avea cum să intermedieze o mită, pentru că nu era în ţară.
„Se reține de către judecătorul pentru drepturi și libertăți din cadrul Instanței supreme că nu există nicio probă și, mai mult decât atât, acuzația este profund neverosimilă cu privire la doamna Tudor. (…) Nu este vorba de un argument al unui judecător, e vorba de o evidență: doamna nu se afla în țară. Ce poate fi mai convingător decât asta? Doamna se afla în vrăjmășie cu soțul ei„, a explicat avocatul senatoarei Tudor.
Procurorii DNA au indicat, ca interval în care ar fi fost înfăptuite infracţiunile, perioada martie-mai 2013. DNA susține că, în perioada martie-mai 2013, Doina Anca Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (dintr-un total de 300.000 de euro), pentru ca el, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor controale.
DNA nu a spus deocamdată cu precizie datele la care Doina Anca Tudor ar fi acţionat în mod direct ca intermediar, însă ea a avut grijă să se acopere, spunând că nici nu se afla în ţară în perioada indicată de procurori, deci nu ar fi avut cum să intermedieze mita.
Consultând stenogramele şedinţelor Senatului din perioada respectivă, se constată însă că Doina Anca Tudor a fost în ţară, prezentă la Senat, unde a avut chiar activitate (luări de cuvânt, interpelări, declaraţii politice etc).
În ceea ce priveşte prezenţa la Senat, din stenogramele şedinţelor din 2013 aflăm că că Doina Anca Tudor a bifat prezentă pe 12 martie, 18 martie, 25 martie, 9 aprilie, 16 aprilie, 14 mai, 21 mai, 22 mai, 28 mai 2013.
În privinţa activităţii parlamentare, Doina Anca Tudor nu a stat degeaba: pe 16 aprilie 2013 a susţinut o declaraţie politică intitulată „Soarta unui combinat de renume internaţional – Ductil Steel Buzău” (care poate fi urmărită AICI, la minutul 24:05)
O lună mai târziu, pe 22 mai 2013, o nouă declaraţie politică: „Economia subterană din România şi Uniunea Europeană”.
Alte activităţi din caseta tehnică a senatoarei Doina Anca Tudor: Întrebări (11 martie, 18 martie, 13 mai, 21 mai 2013); Interpelări (15 aprilie, 28 aprilie, 13 mai 2013).
Dacă bifăm pe calendar toate aceste date la care Doina Anca Tudor a fost prezentă în Senat, vedem că nu putea lipsi din ţară toată perioada martie-mai 2013, aşa cum au lăsat ea şi avocatul ei să se înţeleagă. Putea lipsi, cel mult, intervale mai scurte de timp, fragmentate între şedinţele de Senat la care a fost prezentă.
Doina Anca Tudor va merge astăzi la Comisia Juridică a Senatului, unde se va lua în discuţie solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării ei în dosarul în care acuzată de complicitate la luare de mită. Şedinţa, în care se va discuta şi cererea privindu-l pe Gabriel Oprea, va începe la ora 15.30. Plenul Senatului va stabili, prin vot, dacă ridică sau nu imunitatea senatoarei Doina Anca Tudor, raportul Comisiei Juridice fiind consultativ.
Senatorul PNL Doina Tudor și-a studiat luni dosarul la Comisia juridică din Senat şi s-a declarat nevinovată în fața acuzațiilor DNA și spune că va dovedi acest lucru cu documente.
Doina Tudor a fost întrebată de presă în legătură cu decizia politică a PNL de a vota în favoarea cererilor Justiției.
„Așa este, nu pot să-mi forțez colegii, vor judeca și vor vota cum cred ei de cuviință. Nu pot să forțez mâna nimănui. (…) Până una-alta susțin că nu sunt vinovată și am și toate documentele și argumentele posibile„, a arătat aceasta.
Tot despre Doina Anca Tudor a apărut şi informaţia că în 1982, când era dansatoare la un bar de noapte în Bucureşti, a semnat un acord de a deveni informator al Securităţii, însă nu a făcut poliţie politică.