Doliu imens în Biserică, doi îndrăgiţi preoţi au trecut mult prea devreme la cele sfinte

Protosinghelul Stelian Boaru, preot slujitor și duhovnic al Mănăstirii Văratec, a trecut la Domnul. Şi preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, a murit în urma unui infarct miocardic.
Alina Costache
01 aug. 2024, 09:39
Doliu imens în Biserică, doi îndrăgiţi preoţi au trecut mult prea devreme la cele sfinte

Este doliu în Biserică. Părintele protosinghel Stelian Boaru, slujitor și duhovnic al Mănăstirii Văratec din județul Neamț, a trecut la Domnul luni, 29 iulie, în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Calinic, Veniamin și Mamant.

A viețuit în sihăstria ocrotită de Sfinții Iosif de la Văratec și Gheorghe Pelerinul din anul 2005 până în anul 2022, însă din cauza bolii s-a retras la Mănăstirea Râșca, mănăstirea sa de metanie, unde va fi înmormântat joi, 1 august, începând cu ora 10:00.

Dan Diaconescu, în DOLIU. Mesaj emoţionant după moartea mamei

Mai multe detalii despre părintele Stelian ne-a transmis stavrofora Iosefina Giosan, stareţa Mănăstirii Văratec:

A intrat în viața monahală în anul 1992, la Mănăstirea Râșca din județul Suceava, iar în anul 2005 a venit ca preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Văratec, având și o soră după trup viețuitoare în mănăstirea noastră. Părintele Stelian a fost un preot devotat slujbelor din cadrul mănăstirii, slujea atât în soborul de preoți, cât și individual când era de rând, cu aceeași dragoste de Dumnezeu. Se îngrijea de toți cei care veneau și cereau un cuvânt de folos – credincioși și maici din mănăstire deopotrivă – fiind un bun povățuitor. De multe ori uita de oboseală și de boală și căuta să împace și să aline sufletele împovărate de păcate și să le readucă la Hristos cu nădejdea spre mântuire și viața veșnică. Un suflet ales, calm, cu multă bunătate, răbdător, iubitor de cele sfinte și foarte milostiv. Iubea biserica și slujbele și căuta să facă ascultare până la capăt. Va rămâne veșnic în amintirea soborului de maici și surori din Mănăstirea Văratec și-l vom păstra mereu în rugăciunile noastre. De astăzi, însă, se va ruga pentru noi la Liturghia cea Cerească, unde îl așteaptă Cel pe care L-a slujit toată viața sfinției sale, ca să se alăture soborului preoțesc din ceruri! Să ne rugăm și noi pentru părintele, căci și sfinția sa mult s-a rugat pentru noi!”.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace întru ceata drepților Săi! Veșnica lui pomenire!, potrivit Ziarullumina.ro

Doliu imens în Biserciă şi la Suceava. Preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, a murit în urma unui infarct miocardic.

Moarte șocantă a unui cunoscut duhovnic din Suceava! Părintele Dan Ceredeev a murit subit, în urma unui infarct. Preotul Alexandru Lungu a vorbit despre părintele care și-a pierdut viața. El a spus că nu l-a cunoscut personal pe Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, dar o știa pe soția lui. „Faptul că doamna preoteasă era chipul mai pregnant în această familie de preot, spune multe despre acest preot”, a zis preotul Alexandru Lungu.

Iată mesajul transmis de preotul Alexandru Lungu: „Nu îl știam pe părintele personal. Așa cum nu am cunoscut pe mulți alții pentru care de-a lungul timpului am împărtășit un gând smerit. O știam pe soția părintelui. Ea era chipul care părea în această familie mai pregnant. Se poate să greșesc. Dar mi se pare o chestiune absolut fabuloasă din punctul meu de vedere.

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică. Dacă ar fi să-l citez pe părintele Ioan Bădilița, cei doi sunt obligați să stea umăr lângă umăr, niciodată unul în fața celuilalt. Sunt de acord cu ambele variante, atât timp cât dragostea îi echilibrează. Dar faptul că doamna preoteasă era chipul mai pregnant în această familie de preot, spune multe despre acest preot.

Doliu în sportul românesc! Un mare jucător de rugby al echipei naționale s-a stins din viață

În primul rând, spune faptul că acest preot era un om extrem de generos. Un om care îl așează pe cel de lângă el pe partea superioara a piedestalului, cel puțin profesional, denotă multă smerenie. Dar mai ales dragoste.
Într-o lume a bărbaților, în care toți ne dorim eroi și actori principali ai propriilor vieți, a știi să îi dai aripi unei femei și ai insufla curajul si totodata șansa de a străluci, denotă cea mai mare dovadă de bărbăție.

Am aflat în această dimineață de final de iulie, început de august, de post pentru noi creștinii, faptul că Dumnezeu a cautat și a privit, a cântărit și a decis că preotul Dan Ceredeev a strâns suficent în desaga veșniciei. Am citit câteva rânduri astăzi despre bogata să activitate. A slujit pe ceilalți, nu a așteptat sa fie slujit de ceilalți. În aceste momente de durere pentru soția și familia părintelui, mă alătur și eu cu câteva rânduri pline de nădejde.

Fiindcă nădejdea este atributul principal în viața unui creștin. Hristos a înviat! Și ne-a dăruit viață veșnică, închinămu-ne Învierii Lui celei de a treia zi!

Deși îndurerați de plecarea celor dragi, plini de nădejde de reîntâlnirea în veșnicia Luminii. Deși despărțiți pentru un timp, încredințați de revederea cea plină de bucurie. Deși singuri aparent, totuși aliniați de credința în cuvintele Mântuitorului Hristos: Cine crede în Mine, chiar de va muri, va trăi în Veci. Dumnezeu să vă acopere cu puterea Sa care nu rușinează!”, a scris preotul Alexandru Lungu pe Facebook.

Preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, era absolvent al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşiul natal. Părintele Dan, cum îi spuneau enoriașii, și-a început cu adevărat misiunea apostolică, slujirea aleasă în folosul oamenilor, în luna mai a anul 1996, în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei.

 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Impozit triplu pe locuințe. Noul mecanism de calcul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Accident în lanț cu cinci mașini implicate în zona Medgidia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?